Guangzhou Circle Mansion
  1. Home
  2. Architettura
  3. Guangzhou Circle Mansion

Guangzhou Circle Mansion

Am project

Guangzhou Circle Mansion
Edited By Am project -

The Guangzhou Circle Mansion is the Headquarter of HongDa XingYe Group and the venue of GDPE Guangdong Plastic Exchange, the world largest stock exchange for raw plastic material. The building has been designed by the Italian architect Joseph di Pasquale and his professional practice AM project that has been the winning proposal of the international architectural competition held in 2009. The total height is 138 mt for 33 floors, 85.000 square meters of floor area and about 50 million euros of global investment. The architectural concept intends to design landmark building that will be immediately perceived as native Chinese Landmark Building using a closed and central structure instead of the usual western skyscrapers stereotype. Therefore the architecture is fully defined, and iconic, very close to the Chinese way of perceiving and understanding. It’s a sort of “urban logo” that works as a landmark in the same way that ideograms are used in the Chinese writing, instead of the alphabet.
The architectural concept is inspired by the strong iconic value of jade discs and numerological tradition of fengh shui. In particular, the double disc of jade ( bi-disk ) is the royal symbol of ancient Chinese dynasty that reigned in this area around 2000 years ago . The building reflected in the water of the river creates exactly the same image: a double jade disc. This figure also corresponds to the number 8 and infinity symbol that Chinese culture has a strong propitiatory value. Just remember how the date and time of the start of the Beijing Olympics was for the same reason fixed to 8:08 am of the ' 8-8-2008.
But the building is also a clear reference to the theme dear to the Italian Renaissance "quadratura del cerchio" (squaring the circle). The two circular facades in fact contain and support suspended groups of storeys that are actually "squaring" the perfect circumference of the facades in order to make the interior space orthogonal and habitable.
The 33 floors are grouped to create two rows of volumes blocks that appears from the side of the building and are progressively pushed out till an extreme 25 meters cantilever. The main interior space is the exchange hall that is located just lower then the central hole of the building. This is the heart of the entire complex and of the entire company.
The initial structural concept has been developed and tested at the wind gallery of Polytechnic of Milan, and the structural calculations and final test has been developed by the South China University of Technology (SCUT) in Guangzhou.

AM project

Location: Guangzhou, China
Client: Guang Dong Hong Da Xing Ye Group
Completion: 2013
Gross Floor Area: 85.000 m2
Cost of Construction: 50.000.000 Euros
Architects: AM project - Joseph di Pasquale
Design Team: Alessandro Tonassi, Nazareno Cerquaglia, Ma Jun (John), Zhang Hong Ge (Mary), Ma Chong (Mikeal), Wang Ying (Vicky), Yi Ji Xuan (Evys), Peng Hui Fang (Migrate), Cui Hong (Tracy)
Contractors: Guang Dong Hong He Construction, Zhe Jiang Jing Gong Steel Structure, Shen Zhen Rui Hua Construction, Shen Zhen Jian Hong Da Construction

Consultants
Preliminary Structural Concept, Wind Gallery Preliminary Tests: SIGGMA engineering Milan - Giuseppe Muciaccia, Giovanni Muciaccia; Politecnico di Milano
Structural Calculations, Final Tests: SCUT-South China University of Technology - Sun Yi Min, Tao Liang, Song Gang, Wei Hong, Fang Xiao Dan

Photography: © Joseph di Pasquale

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Guangzhou  #China  #Commercial - Retail  #Asia  #Am project 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054