Green Renovation, Enel offices - Antonio Citterio Patricia Viel and Partners
  1. Home
  2. Architettura
  3. Green Renovation, Enel offices

Green Renovation, Enel offices

Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

Edited By Editorial Staff - 17 December 2020

New spaces, greater comfort for employees, lower energy consumption and a project based on innovative and sustainable principles: Enel has started renovating its offices on Viale Regina Margherita in Rome with a project that will radically change the building. The renovation, which covers a total surface area of around 80,000 square meters, has been designed to increase personal wellbeing through the provision of modern, comfortable workspaces conceived around the concept of more agile organization. The lighting and air conditioning systems will ensure the utmost comfort while the distribution of the rooms will alternate working environments with green indoor and outdoor spaces and areas devoted to mental and physical wellbeing. The building will also feature additional employee wellness facilities, with the existing crèche, canteen and auditorium, all complemented by a new gym.

The building's sustainability and comfort will be assessed by external international bodies, with the aim of achieving the LEED and WELL certifications at Gold level. After the selection phase, which saw a certification process involving leading national construction firms, and the subsequent tender, the contract was awarded to Colombo Costruzioni of Lecco. The project bears the hallmark of the Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) architecture firm, also selected by comparative tender, which has directly handled the architectural and interior design.

“The project proposed by Enel and designed by our practice facilitates the redesign of a building from the sixties, reimagining it according to completely new functional principles in line with emerging professional requirements,” added architect Patricia Viel, co-founder of the Antonio Citterio Patricia Viel architecture firm. “Enel is thus achieving two objectives: regenerating the building, and renewing its relationship with the city.”

In order to optimize the layout and design of Enel's historic Rome headquarters, the project by ACPV aims to develop a “building-city”, where the towers of the central structure are balanced against the new transparent walls of the cladding. The glass of the new façade offers a view through the sequence of

Keep up with the latest trends in the architecture and design world:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents

Architect: Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV)
Location: Roma
Photography courtesy of Citterio Patricia Viel (ACPV) 

Tag
#Rome  #Italy  #Offices  #Antonio Citterio Patricia Viel and Partners  #Italian Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054