Glass Farm
  1. Home
  2. Architettura
  3. Glass Farm

Glass Farm

MVRDV

Glass Farm
Edited By MVRDV -

Schijndel’s market square suffered from damages during the Second World War and has been subject to numerous enlargements and refurbishments. Winy Maas wrote a letter in 1980 proposing the idea of a new structure in the square between the church, town hall and main street, and in 2000 the town council finally accepted. MVRDV has since proposed an iteration of options that could fill the gap in this unusually large village square. The Glass Farm is MVRDV’s seventh proposal for the site, earlier designs have included a theatre and various other facilities.
The villagers engaged vividly with the process, resulting in heated debates, polls and polemics in the local press – both by supporters and adversaries of the plan. The 1600m² building, which is entirely covered by a glass facade consists primarily of a series of public amenities such as restaurants, shops and a wellness centre.
By coincidence, the maximum envelope that was defined by the town planners had the form of a traditional Schijndel farmhouse. All of the remaining farms of this type were measured, analyzed and an ‘ideal’ average was developed from the data. In collaboration with MVRDV, artist Frank van der Salm photographed the historic buildings, and from these an collage of the ‘typical farm’ was composed. This image was printed using fritted procedure onto the 1800m2 glass facade, resulting in an effect similar to stained glass windows in a cathedral. The print varies in translucency depending requirements for light and views.
At night the structure will be illuminated from the inside, becoming a monument to the traditional farmhouse. At a height of 14 metres the Glass Farm is intentionally designed out of scale and is 1.6 times larger than a real farm, symbolizing the village’s growth into a town. The printed image follows this 'augmented history', with the superimposed farm door appearing 4 metres tall for example. When adults interact with the building, they are once again the size of a small child in relation to the building, possibly adding an element of nostalgic remembrance to their experience. To enhance this sensation further, there will be a table and swing next to the building, scaled up to the same size.

MVRDV

Location: Schijndel, The Netherlands
Client: RemBrand
Completion: 2013
Gross Floor Area: 1.600 m2
Architects: MVRDV
Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Frans de Witte, Gijs Rikken

Consultants
Structural: Hooijen Konstruktiebureau
Facade: Brakel Atmos
Installations: IOC Ridderkerk

Suppliers
Glass: AGC

Photography: 1-2-5/7 © Persbureau van Eijndhoven, 3-4 © Jeroen Musch, 8/15 © MVRDV

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Schijndel  #The Netherlands  #Public  #Europe  #MVRDV   #Architecture of the month 
Related Articles

Discover More


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054