FURLA Headquarters, l’eccellenza italiana nel cuore del Chianti - GEZA Architettura
  1. Home
  2. Architettura
  3. FURLA headquarters: Italian excellence in the heart of Chianti

FURLA headquarters: Italian excellence in the heart of Chianti

The project examined in the book The Creative Hub, published by THE PLAN Editions, and in the docufilm of the same name, by THE PLAN Mediahouse

GEZA Architettura

In the same way as a purse holds your most personal items, a company’s headquarters accommodates its employees. Sitting gently in the landscape of the Chianti region, the headquarters of FURLA in Tavarnelle Val di Pesa was conceived by GEZA Architettura with a human-centric approach. Architects Stefano Gri and Piero Zucchi saw the job of designing the headquarters of the historic leather goods brand as an opportunity to rethink workplace quality in terms of a broad view of sustainability that goes beyond energy efficiency.

>>> Read an extract from the article about the project in THE PLAN 135

 

FURLA and GEZA: a composition for four hands

FURLA Headquarters Photography by Fernando Guerra | FG + SG Fotografia de Arquitectura

The book The Creative Hub, published by THE PLAN Editions, and the docufilm of the same name, by THE PLAN Mediahouse, are both devoted to FURLA’s headquarters in Tavarnelle, a project that grew out of a deep synergy and unity of purpose shared by the client and the architects.

“The new headquarters will be the heart of FURLA’s production and creative chain. Here our workers will have a chance to express their creativity and artisanship in a stimulating environment that combines a respect for tradition with a drive for technological innovation and artistic experimentation. This major investment for our company will allow us to strengthen our creativity in conceiving, developing, and manufacturing increasingly innovative and relevant products for different generations and geographical areas. It will simultaneously bolster our production capacity”.

From the interview with Giovanna Furlanetto, A Project of Excellence to Create the Space for Creativity, in the book The Creative Hub.

FURLA Headquarters Photography by Fernando Guerra | FG + SG Fotografia de Arquitectura

“Working with pure, essential forms, and entrusting the landscape with the job of creating an organic relationship with the context, and therefore with local history and traditions, was our starting point and, later, the point of reference for the entire project. Simple materials applied to equally simple volumes defined by their essential colors – the use of black and white lets the infinite shades of green bring color to the architecture, along with the presence of the people who work, live, walk, visit, and think there. Together, they create”.

From the chapter Architecture, Industry, Landscape from the book The Creative Hub by Stefano Gri and Piero Zucchi.

>>> View the book The Creative Hub in THE PLAN online store

 

FURLA headquarters in Chianti

FURLA Headquarters Photography by Fernando Guerra | FG + SG Fotografia de Arquitectura

A true creative hub, the project comprises three buildings, bringing together offices, R&D, manufacturing, and warehousing in a single location. Distinguished by the use of only a few materials and colors – exposed concrete, ethereal white volumes, and material black volumes – the project follows the lie of the hilly terrain, dematerializing as its glass façades with sunshading louvers reach into the sky. Based on the typical entrance to a Tuscan villa, the main entrance has a row of cypresses that welcome visitors and guide them inside. Visible from all the work environments, a system of green patios and garden roofs cancels out the boundary between architecture and landscape.

“GEZA has reflected the topography of the site through a careful arrangement of the volumes, creating a rhythm so that they blend with each other as well as with the landscape. As can be seen in the best Italian architecture, GEZA appreciates that restraint and rhythm are inseparable, that the skill of the architect lies in making the two coincide. It’s a coincidence, however, that can’t be forced: the result needs to come together as a solid, assertive, and free-flowing whole. Architects know that once that key is found, the building will, thanks to the magic of excellent architecture, not only become part of its setting but will also enhance it”.

From the chapter Architecture Appropriate to Itself and its Surroundings, by Valerio Paolo Mosco

Location: Tavarnelle Val di Pesa, Firenze
Architect: GEZA Architettura
Structures: Biagini – Bracciali Studio di Ingegneria
Construction Project Manager: Biagini – Bracciali Studio di Ingegneria
Landscape: LAND Italia
Systems Engineering: Consilium Servizi d’Ingegneria
Acoustics: Ing. Sacha Slim Bouhageb
Geologist: ProGeo Engineering

Photography by Fernando Guerra | FG + SG Fotografia de Arquitectura

You might also like:
The Creative Hub - English Version

Beauty, formal sobriety, rigour and sustainability are the values  Furla has been promoting and pursuing for years, and which were translated and synthesised by GEZA architecture studio in the heart of the Tuscan landscape for Furla's new he... Read More

Paper Version
30.00 €
Digital version
7.90 €
The Creative Hub - Italian Version

Beauty, formal sobriety, rigour and sustainability are the values  Furla has been promoting and pursuing for years, and which were translated and synthesised by GEZA architecture studio in the heart of the Tuscan landscape for Furla's new he... Read More

Paper Version
30.00 €
Digital version
7.90 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054