Friends House
  1. Home
  2. Architettura
  3. Friends House EN

Friends House EN

John McAslan + Partners

Friends House
Edited By John McAslan + Partners -

Friends House lies within the Euston Road Conservation Area is the home of the Religious Society of Friends (Quakers) in Britain. The Grade II building by Hubert Lidbetter won the RIBA Bronze Medal in 1927. The central space is the Large Meeting House, seating 1,200. Designed for Yearly Meeting (the annual gathering of Quakers), it is still used for this purpose once a year.
Prior to our refurbishment, views of the stage were compromised, seats were uncomfortable and the balcony areas largely unused as they deterred full participation in worship or in secular events.The new scheme now responds to the needs of the Society of Friends, those with disabilities and other users. Our vision was to create a place that expresses the values of the Quakers in Britain and transformed the Large Meeting House into a versatile, accessible and sustainable space.
The outreach and social programmes at Friends House offer a considerable resource to the local community of Camden and the Large Meeting House is hired out to student, community and political groups. The refurbished space removes an insensitively inserted ceiling, and the reconfiguration means that the space is now adaptable to suit a range of outreach work. 
Quakers are committed to becoming a low-carbon, sustainable community and the new space is passively ventilated, making the building as sustainable as possible, considering its age. The redesign creates a more coherent space, with unbroken raked seating now creating a more unified gathering space. The scheme facilitates use by those with disabilities – not just wheelchair users but also people with sight and hearing difficulties. The old ramped floor was non-DDA compliant, steps were uneven and cramped, and dated seating made access challenging, while the galleries were not accessible to all.  Our design creates a larger flat-floored area at ground floor level with a flexible arrangement of the central area, making it possible to install cabaret type seating with tables, exhibition space, orchestral and dance events in the space as well as the conventional lecture-theatre layout.
One of the most striking elements of the reconfigured space is the dramatic roof-light, flooding the internal volume with daylight. The team was inspired by the work of James Turrell, an American artist (and lifelong Quaker) acclaimed for his work with light and space. We have developed the rooflight design with reference to Turrell’s work – the new glass rooflight above the Large Meeting House evokes a powerful interplay, drawing the sky down into the heart of the renewed space.
Our intention has been to create an atmosphere that reflects and expresses the values by which Quakers seek to live their lives based on equality, respect for the environment, justice, simplicity and peace. The Large Meeting House has been transformed into an inclusive congregation space that is calm and luminous.

John McAslan + Partners

Location: London
Client: Religious Society of Friends
Completion: 2014
Gross Floor Area: 2,500 m2
Cost of Construction: Euros
Architects: John McAslan + Partners
Design Team: John McAslan + Partners, Max Fordham,  Walsh Group, Stephen Cuddy,  Anne Minors Performance Consultants, Westco Partnership

Suppliers
Acoustic panelling: Decoustics
Linoleum Flooring: Forbo
Timber Flooring: Hakwood
Rooflight external blinds: Markilux
Moveable wagons: Centre Stage Engineering
Seating: Race Furniture
AV Equipment: Northern Light
Lighting bar: Lighting Logic
Rooflight:Glazing Innovations
Metal ceiling panels: ACE Ceiling Products
Platform lift: Access Lift Consultants
Insulation: Kingspan
Airbricks: Glidevale
Ironmongery: Harbrine
Lighting: Sill

Photography: © Hufton+Crow

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054