Former Mattatoio al Testaccio slaughterhouse in Rome,
  1. Home
  2. Architettura
  3. Former Mattatoio al Testaccio slaughterhouse in Rome, converting Hall 2b into rooms for the university

Former Mattatoio al Testaccio slaughterhouse in Rome, converting Hall 2b into rooms for the university

Insula architettura e ingegneria

Former Mattatoio al Testaccio slaughterhouse in Rome,
Edited By Francesco Pagliari -
Converting Rome's old Mattatoio al Testaccio slaughterhouse brought to light strategic questions about resource use and architectural design. The underlying structure has a clear late 19th-century imprint, with a series of regular-shaped industrial buildings, a combination of stone and ironwork, a gable roof, and spaces and buildings laid out rationally in accordance with innovative - at the time - ideas about hygiene. Design and cultural resources were focused on remodelling spaces and the halls for public use, in the broad sense. The design resources were allocated to the restoration, revamping and conversion work needed to attain high quality solutions. The complex is large, but divided into various halls. At present, the regeneration project could be labelled as incomplete or fragmented, with various entities bringing a sea of differing requirements, such as, the lecture halls for the university and the spaces for a museum on contemporary culture. Consequently, the ability to use such a diverse - and still incompletely restored - complex tends to result in the differing functions being dotted around, despite the efforts to oversee the "planning" of the area.
Since the University of Rome III will use part of the converted complex, across multiple halls, for the Architecture Faculty, it played a key role in identifying areas for lecture halls, study and seminar rooms, and places for students to gather socially. The most recently converted of these - Hall 2b - is used for all manner of didactic activities, with a number of modular rooms where the size can be adjusted to meet any of the requirements just mentioned. In such a context, the vast interior spaces are seen in terms of potential use, with the individual designs providing a more concrete solution. It was decided to maintain many of the industrial features - the exposed roof frame with cast iron beams and columns, the aerial tracks of the sorting system, the gable roof and the exposed trusses - especially as all of the raised parts, in combination with the long skylight, help bring a sense of unity and character. The innovative conversion work saw the addition of 6 sliding walls that can be used to make a whole range of differently sized rooms, from one giant hall to 7 far smaller spaces. The sliding walls are actually closable opaque panels that, when in the "storage" position, face a fixed, glazed section. When they are rolled out, the fixed glazed sections along the wall flanked by desks ensure one still gets a sense of continuity and of the length of the hall. The entrances are on the west facade, with every possible division of space enjoying direct access. A relatively central main entrance leads into the only area that can also be reached directly from the eastern side. The bathrooms are located at the far southern side.
Since this project encompasses both restoration and conversion, it is a complex design with different parts. For example, care is taken to exalt the brickwork and tuff on the exterior, while inside, a series of technological and functional additions were needed to allow the flexible division of space to keep in step with changing needs. Similarly, the roof was completely redone, but the coupled roof trusses were maintained as a further historical element.
Francesco Pagliari

Location: Rome
Client: Università degli studi “Roma Tre”
Completion: 2013
Gross Floor Area: 900 m2
Cost of Construction: 2.000.000 Euros 
Architects: Insula architettura e ingegneria - Eugenio Cipollone, Paolo Orsini, Roberto Lorenzotti
Design Team: Nicoletta Marzetti, Renzo Candidi, Lusilla Voci, Fabrizio Bonatti
Contractor: Italiana Costruzioni

Consultants
Structural: E.D.IN.
Technological Project: DI.M.I. – Dipartimento di ingegneria e meccanica e industriale

Photography: © Stefano Cerio

Studio Insula architettura e ingegneria 
Insula architettura e ingegneria s.r.l. is an engineering and architecture firm established in 2002 by architects Eugenio Cipollone and Paolo Orsini, and engineer Roberto Lorenzotti. The practice has completed projects throughout Italy. Current projects include the construction of a residential complex on brownfield land in Via Ponti Rossi, Capodimonte (Naples). The firm is also currently working on projects in Germany as well as Turkey, where it recently won the competition for a transfer point and an archaeology park in Yenicapi. Insula has also opened a new office in the Turkish capital.
The firm was selected, along with nine other groups, for the second stage of the competition for the redevelopment of the Bari rail yards, which are currently being decommissioned. Insula is involved in all the different phases of construction, from feasibility studies to final plans and worksite management. Through a well-established network of consultants, it is able to take on complex projects, coordinating the contributions of each specialized area.
Insula regularly participates in educational programs at numerous Italian and foreign universities, holding workshops, seminars, and lecture series on architectural and urban design. It has a well-established relationship of collaboration with the Faculty of Architecture at Università di Roma 3 in particular. Insula is based in the Ostiense district of Rome. Its 200 square metre open plan headquarters includes a large work space, library, meeting room, archive, and model room. In 2008, Insula adopted ISO 9001/2008 quality management.

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Rome  #Italy  #University  #Europe  #Insula architettura e ingegneria  #Italian Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054