Rafael de La-Hoz: Espacio Miguel Delibes
  1. Home
  2. Architettura
  3. Espacio Miguel Delibes

Espacio Miguel Delibes

Rafael de La-Hoz Arquitectos

Rafael de La-Hoz: Espacio Miguel Delibes
Edited By Rafael de La-Hoz Arquitectos -

The new building hosts the Universidad Popular, the headquarters of the PhotoEspaña International Centre in Alcobendas, as well as a media library and a citizen’s advice service of the City Council.
Inaugurated with the name of the famous Castilian writer Miguel Delibes, the new building is erected on 6,000 square meters in the Avenida Pablo Iglesias of Alcobendas, one of the youngest areas of the city. This results from the express will of the developer to create an open and dynamic centre so as to generate a singular volumetry. Rafael de La-Hoz proposes a building with three bodies that clearly differ from each other but are completely interrelated: a glazed cube, a massive volume of greater height and a horizontal perimeter crown, which rises from the ground and creates another space, a place of convergence and exchange. 
The gap generated by the perimeter crown forms a large void, a spacious patio in which the other two volumes are inserted, leaving spaces filled with air and light between them. This results in two opposed patios in terms of size, proportions and orientation. The bigger one is a landscaped and sunny winter patio. The second is a vertical summer patio that provides shade in the summer.
The glazed central volume represents the core of the concept. It will host the multipurpose hall on the ground floor and the general vestibule of the building together with the exhibition and rest area on the first floor. Its centred position in the complex, between the two patios and tangential to the perimeter volume, turns it into an isolated body which, thanks to its crystalline materiality, looks like a huge night lantern from the outside.The perimeter crown includes the lecture halls and workrooms of the University. The citizen’s advice service (SAC), the PhotoEspaña International Centre, the teacher’s room and the direction are included in the massive volume.
Each of these volumes have independent use and access from the street. They can thus be used at different times and in different ways, which allows for a completely flexible use of the complex.

 

Location: Avenida de Pablo Iglesias, Alcobendas, Madrid, Spain
Client: Empresa Municipal de la Vivienda de Alcobendas (EMVIALSA)
Completion: 2015
Architects: Rafael de La-Hoz
Design Team: Carolina Fernández, Francisco Arévalo, Hugo Berenguer, Belén Rivera, Ángel Rolán, Marta Tobías, Silvia Villamor, Saúl Castellanos, Luis Muñoz, Carlos Ripoll, Daniel Roris, Fernando Mont, Víctor Coronel Benítez
Project Management: DPS Project Management - Javier Poole Derqui
Main Contractor: Acciona-Obenasa, Peyber-Foshidro

Consultants
Structural Engineering: NB-35
Service Engineering, Telecomunication: Pérez-Barja
Cost Management: Yolanda Pérez Basanta, Cristina Nicolás

Photography: © Alfonso Quiroga

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Alfonso Quiroga  #Alcobendas  #Spain  #Mixed use  #Europe  #Rafael de La-Hoz Arquitectos  #Architecture of the month 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054