The Six, Brooks+Scarpa
  1. Home
  2. Architecture
  3. The Six

The Six

Brooks+Scarpa

The Six, Brooks+Scarpa
By Brooks+Scarpa -

The SIX is a 52-unit LEED Platinum affordable housing project that provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans.  It is located in the MacArthur Park area of Los Angeles. McArthur Park has one of the highest densities in the USA with over 38,000 people per square mile and a total population of 120,000 people in 2.72 square miles.

Offering shelter and comfort, The SIX breaks the prescriptive mold of the traditional shelter by creating public and private "zones" in which private space is deemphasized, in favor of large public areas. The organization of the space is intended to transform the way people live-away from a reclusive, isolating layout towards a community-oriented, interactive space.

The ground level contains offices, support spaces for the veterans, bike storage and parking while the second level has a large public courtyard.  Surrounded by four levels of housing units with balconies wrapped with a wood screen made from recycle planking the courtyard has large openings with green roofs that visually connects the space to the street on the lower level beyond.  This allows the tenants to enjoy a secured open space while still connecting to the larger community. 

The uppermost level has a green roof, large public patio and edible garden with panoramic views of the area.

The SIX distinguishes itself from most conventionally developed projects in that it incorporates energy efficient measures that exceed standard practice, optimize building performance, and ensure reduced energy use during all phases of construction and occupancy. The planning and design of The SIX emerged from close consideration and employment of passive design strategies. These strategies include: locating and orienting the building to control solar cooling loads; shaping and orienting the building for exposure to prevailing winds; shaping the building to induce buoyancy for natural ventilation; designing windows to maximize day lighting; shading south facing windows and minimizing west-facing glazing; designing windows to maximize natural ventilation; utilizing low flow fixtures and storm water management; shaping and planning the interior to enhance daylight and natural air flow distribution. These passive strategies alone make this building 50% more efficient than a conventionally designed structure.

Location: Los Angeles, USA
Client: Skid Row Housing Trust
Completion: 2016
Cost: 10,100,000 $
Gross Floor Area: 3,740 m2
Architects: Brooks + Scarpa
Design Team: Emily Hodgdon, Chinh Nguyen, Diane Thepkhounphithack, Cesar Delgado, Mario Cipresso, Brooklyn Short, Royce Scortino, Ryan Bostic
General Contractor: Golden Bear Construction

Consultants
Structural: John Martin & Associates
Civil: Barbara L. Hall
Landscape: Brooks + Scarpa (with LandStudio360)
MEP: Innovative Engineering Group

Photography: © Tara Wujick and Brooks+Scarpa

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.