Science Hills Komatsu
  1. Home
  2. Architettura
  3. Science Hills Komatsu EN

Science Hills Komatsu EN

UAo Urban Architecture Office

Edited By UAo Urban Architecture Office -

We won the competition of Komatsu city, Ishikawa to design a complex of science museum and communication center, which was constructed at the former factory site of leading company of construction and mining equipment, Komatsu Ltd.

Komatsu city has always developed as an industrial base focusing on manufacturing. It has been requested to enlighten “inheritance of manufacturing spirit” and “children’s interest in science glowing in this area”, and further take a role as communications bases with other areas in association with the opening of Hokuriku Shinkansen (a Japanese Bullet Train).The complex itself is constructed of four low-rise waves blending into the surrounding relatively low-rise buildings, and also into the backdrop of faraway grand peaks. The Science Museum is located under the waves and consists of a 3D dome theater, a science experience learning center, a local industrial promotion center, and an incubation center.  There is rooftop gardening at the upper surface of the waves for enhancing insulation efficiency, and it is the attempt to integrate architecture and landscape as a public roof park where people can walk around.
People can stroll freely inside and outside of the broad waves and view exhibits from many aspects. The rooftop curve serves as sweeping canopy controlling light, and also as drains directing rain water into a reservoir for planting irrigation. Wind-detecting LED garden lights are located throughout the whole site and visualize wind. The entire building is intending to be in harmony with science and to encourage the visitor’s various scientific discoveries in practice.
The core design concept has the 3D twist of waves and the organic dynamism which reminds limitless number of cross sections of CT scan. Also, the slab sweeping from the ground and then forming waves and park adds a natural and sensitive aspect to the design.

Architecture: Mari Ito/UAo
Photography: DAICI ANO
Project Outline Location: Komatsu, Ishikawa, Japan
Date of Completion: October, 2013
Principal Use: Museum
Structure: Reinforced Concrete
Site Area: 14,428.84m2 Building Area: 6,153.21m2
Total Floor Area: 6,063.03m2
Structural Engineer: Kanebako
Structural Engineers Construction: KUMAGAI GUMI + KAETU
Construction Joint Venture (Architecture)
Material Information Exterior Finish: Exposed Concrete
Water repellent Paint Floor: Mortar with metal trowel
Surface reinforcing Paint Wall: Plasterboard t12.5 / Emulsion
Paint Ceiling: Sprayed Sound absorbing Urethane foam

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Ishikawa  #Japan  #Museum  #Asia  #UAo Urban Architecture Office 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054