MEGALITHIC MUSEUM
  1. Home
  2. Architettura
  3. MEGALITHIC MUSEUM

MEGALITHIC MUSEUM

CVDB Arquitectos Associados with Tiago Filipe Santos

MEGALITHIC MUSEUM

The Megalithic Museum is located in Mora’s urban centre, close to a future public park. The town and region are well known for its archaeological findings. The museum intends to be a local and national reference and an important asset to the cultural regeneration of the town.
The old train station in Mora is an iconic building that is part of the town heritage. The building is deeply rooted in the long-lasting collective memory of Mora’s inhabitants and visitors. The project clarifies and enhances the architectural value of the existing buildings, in a gesture of careful refurbishment.
The museum complex integrates the old train station, its warehouse and two new buildings. The new buildings are the main exhibition area (West) and a cafeteria (East). The four buildings are connected through a continuous outdoor gallery that is located along the north side of the site. The gallery resembles the linearity of the old train station dock and it conceptually unifies the project, solving the circulation and the relation between all the different programs.
The main entrance is located at the old train station building as well as the library, IT room and administration areas. The warehouse was transformed into a multipurpose open space, being mainly an education workshop area. The design, materials and techniques used in the refurbishment process respect the character of the existing constructions.
The Metallic white panels that rap around the gallery space and the new buildings were cut out with a geometrical pattern that is an interpretation of Megalithic iconography - a conceptual leitmotif - that aggregates the project and bring light into the space through the day. At night, the museum glows in the dark.

Location: Mora, Portugal
Client: Mora Municipality
Completion: 2016
Gross Floor Area: 1.200 m2 
Cost of Construction:  2.200.000 Euros 
Architects: CVDB Arquitectos Associados with Tiago Filipe Santos
Works Management: Cristina Veríssimo, Diogo Burnay, Tiago Filipe Santos
Landscape Architecture: Bound - Maria João Fonseca, Armando Ferreira
Exhibition Project: P-06 Atelier, Site Specific Arquitectura - Project Manager: Nuno Gusmão, Paulo Costa; Development: Pedro Anjos (design), Simão Botelho (aarchitecture)
Collaborators: Joana Barrelas, Rodolfo Reis, Eliza Borkowska, Elizabeta Vito, Hugo Nascimento, Ilaria Anselmi, Magdalena Czapluk

Consultants 
Engineering: Projectual
Museology: Leonor Rocha

Suppliers 
Lighting: Viabizzuno, Getalight
Paving: Castan
Timber Structure: Carmo Wood

Photography:  © Fernando Guerra | FG+SG

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Fernando Guerra  #Mora  #Portugal  #Wood Structure  #Concrete  #Wood  #Museum  #Europe  #CVDB Arquitectos Associados with Tiago Filipe Santos 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054