Long Museum West Bund
  1. Home
  2. Architettura
  3. Long Museum West Bund EN

Long Museum West Bund EN

Atelier Deshaus

Long Museum West Bund
Edited By Atelier Deshaus -

Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation. Before the commencement of the design, a Coal-Hopper-Unloading-Bridge of about 110m in length, 10m in width and 8m in height, which was constructed in the 1950s, is remained with a two-storey underground parking completed as early as two years ago.The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint. Such structure cannot only shield the human body in conformation but visually echoes with the Coal-Hopper-Unloading-Bridge at the wharf. Moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space.

The flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete “vault-umbrella” and the “white box” exhibition space on the first underground floor are connected with spiral ladders downward. The parallel tensility highlighting the space, primordial but realistic, and the art exhibition from the ancient, modern and contemporary periods, has displayed an exhibition space featuring the temporality. 

Architects: Atelier Deshaus
Architecture Design Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun
Structure, electrical & mechanical engineer: Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.
Structure, electrical & mechanical design team: Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang
Xingyu, Zhou Zhili
Lighting design: Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.
Client: Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.
Location: No. 3398, Longteng Avenue, Xuhui District, Shanghai
Design: November 2011 to July 2012
Completion: March 2014
Project area: 33007 sqm
Site area: 19337sqm

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Shanghai  #China  #Museum  #Asia  #Atelier Deshaus 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054