Linear House - Patkau Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Linear House

Linear House

Patkau Architects

Edited By Patkau Architects - 30 October 2011

A sixteen acre farm located on Salt Spring Island, an island in the Strait of Georgia between Vancouver Island and the mainland of British Columbia, the site of this house is bisected from east to west by a long row of mature Douglas fir trees. There is a gentle slope falling across the site from south to north. The south half of the property is an orchard containing a variety of fruit trees; the north half of the property is a hay field. There was an existing cottage on the site which has been sold and relocated to a neighbouring property. The existing barn, garage and studio buildings remain. The new house extends 276 feet in a straight line along the south side of the fir trees. The orchard has been made more regular with the addition of further fruit trees so that the clarity of the juxtaposition of cultural landscape to the south, and natural landscape to the north of the new house is reinforced. The new house is subdivided by a breezeway into a principal dwelling and guest quarters. The exterior of the house is clad in charcoal-colored fibre-cement panels which render the house almost invisible when seen against the dark green foliage of the fir trees. Interiors are described by a luminous inner lining made of translucent acrylic panels. Over forty skylights bring sunlight into roof and wall assemblies during the day which causes this interior liner to glow softly; while at night, fluorescent lights mounted within the skylight openings turn the entire interior into a luminous field. Areas within this overall luminous surround are subdivided and defined by the insertion of reinforced concrete fireplace masses and wood cabinet-like service spaces. Glazing within window openings, the largest of which is 78 feet wide, is fully retractable, so that during the prolonged fair weather of Salt Spring Island the house can be transformed into an open-air pavilion.

Location: Salt Spring Island, British Columbia, Canada
Client: Private
Completion: 2009
Gross Floor Area: 340 m2
Architects: Patkau Architects
Design Team: Greg Boothroyd, Christina Gray, Steffen Knab, Hiro Kurozumi, Renee Martin, John Patkau, Patricia Patkau, Peter Suter
Contractor: G.Speed Construction

Consultants
Structural:
Read Jones Christoffersen
Envelope: Spratt Emanuel Engineering

Suppliers
Foundation Cast in Place Concrete, Steel Roof Framing, Roof Plywood Box Beams:
G.Speed Construction
Exterior Cement Board Panels: Muralis Architectural
Engineered Maple Flooring: Joe Clark Hardwood Floors
Interior Translucent Plastic Panels: Acrylco
Sliding Aluminum Door System: Atlas Meridian
Glazing Curtainwall Aluminum: Metro Aluminum
Curtainwall Glass: Oldcastle Glass
Maple Veneer Plywood Millwork: The John White Woodshop
Kitchen Sinks: Dornbracht
Washrooms Fixtures: Kohler, American Standard
Steam Shower: Relax-A-Mist
Soaker Tubs: Venco
Lighting: Sistemalux, Lightolier

Photo by: © James Dow

 

Tag
#Salt Spring Island  #Canada  #Residence  #North America  #Patkau Architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054