Ingresso Ospedale del Mare a Napoli
  1. Home
  2. Architettura
  3. Extension of Ospedale del Mare (lobby)

Extension of Ospedale del Mare (lobby)

IaN+

Ingresso Ospedale del Mare a Napoli
Edited By Francesco Pagliari -

Light is the hallmark of the addition to this hospital in Naples. Centred on functional clarity and sensitivity in the definition of space, the lobby - general entrance and access hub for the hospital services - is structured on three levels, with a ground floor and two basement levels. It is flooded with natural light from above and creates a layout in which perceptions dissolve into a limited, well-defined space, that - at the same time - allows freer spatial relations, amplified by light and unleashed of geometrical constraint. 
This volume, with a circular layout, is designed to be a link between the complex, pre-existing hospital building and the exterior public space, which was also designed by Ian+ as part of the project. These two elements - the public area and the extension - have a common denominator in that they both seem to lead naturally towards the hospital. The public area is basically a furnished pedestrian zone with covered metal shelters, benches and individual seats, where visitors can while away a bit of time and watch their kids in the playground. Paving is used to differentiate the area near the street from the zone closer to the lobby, where large concrete slabs and sections of paving made from aggregates are used.The exterior of the cylindrical volume is clad in coloured panels of fibre-reinforced concrete and glass, positioned in a dynamic stagger. This marks another passage, through a sheltered lobby, that gently leads visitors into the light interior. 
The entrance to the ground-floor lobby is offset by 30° from the virtual line leading into the actual hospital areas, adding to the dynamic perception of interior space. This exalts the three variously-sized skylights and the flow of the functional zone located along the edge of the cylinder. The skylights increase the amount of natural light in the lobby and the below-ground floors, forming visual and actual hubs.  The first is below the largest skylight, a large oculus beneath which lie the access routes to the lower levels via a double staircase and parallel escalators. The second hub is the smaller skylight, which primarily provides natural light.  The third skylight is the final hub, providing light through glazing located at an angle that stretches right down to the first of the basement levels and forms an "internal garden". On the ground floor, the areas around the edge are taken up by functional, generic spaces, including a restaurant, pharmacy, bank, post office, a guard room and other intermediary spaces necessary for hospital functioning. The upper basement level, connected to the parking lot, is also the access point for reaching the areas where the hospital services are provided as it has the booking and cashier desks and the public relations office. The second basement level houses the utilities and restrooms. 
The architecture adds to the urban setting, exalting the relationship with the actual hospital building to the rear through the addition of an artificial and conceptual passageway. The project succeeds by using refined composition and technological and building solutions, combining elements of experimentation and humanism in a single vision. 
Francesco Pagliari       

 

Location: Naples, Italy
Client: ASL Napoli 1 Centro
Completion: 2016
Gross Floor Area: 3,600 m2 
Cost of Construction:  Euros 
Architects: IaN+
Works Management: Antonio Bruno
Contractor: P.F.P. Partenopea finanza di progetto

Consultants 
Structural: Biagio De Risi, Carmine Mascolo
Technical Systems:  Gioacchino Forzano
Geotecnica: Filippo Cavuoto

Photography:  © Mario Ferrara

 

IaN+
IaN+ was set up in 1997 and materializes around the core of its three members with different professional formation and experience.
Carmelo Baglivo and Luca Galofaro, design project and theory, Stefania Manna engineering.
IaN+ multy-disciplinary agency aims at being a place where theory and practice of architecture overlap and meet, in order to redefine the concept of territory as a relational space between the landscape and its human user.
In each intervention, projects explicitly question the contemporary urban condition through architecture. Construction and building, seen as an open and variable arena, must usher in a permanently repeated encounter between subject and programme.
Architecture is thus conceived as a method endowed with independence, like a perpetual updating of a programmatic and topological diagramme.

 

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Mario Ferrara  #Napoli  #Italy  #Healthcare  #Europe  #IaN+  #Italian Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054