Education in nature and sunlight near Versailles
  1. Home
  2. Architecture
  3. Education in nature and sunlight near Versailles

Education in nature and sunlight near Versailles

The Franco-German high school in Buc is a perfect coming together of existing buildings and innovation

Behnisch Architekten | Atelier 2A+

Education in nature and sunlight near Versailles
By Editorial Staff -

Growing, learning, relationship building, and experiencing different materials firsthand – all built around an immediate relationship with nature. The respect for tradition rooted in Buc, a town near Versailles, has meant that even after redevelopment and renovation, its Franco-German high school is still immediately recognized by those who know it. Nevertheless, one building is in some ways radically different from the previous one, offering innovative, student-friendly spaces for children from primary to secondary school level, including a gym, labs, an auditorium, shared indoor spaces, as well as outdoor and hybrid spaces.

Lycée Franco-Allemand, Behnisch Architekten and Atelier 2A+ © David Matthiessen, courtesy of Behnisch Architekten

Stuttgart studio Behnisch Architekten, which partnered with Versailles studio Atelier 2A +, completed this project after winning an international call for tenders by the local government. Since the earliest days of the project in 2015, the local authority’s aim was to modernize the original 1980s facility, making it more efficient and sustainable, and enhancing its relationship with the surrounding natural heritage area, with its massive trees, natural resources, and abundant natural light. This is reflected in the striking “umbrellas,” positioned where the interior and exterior spaces meet at the main entrance, which assume an important functional, as well as visual, role.

>>> Read THE PLAN Contract 004 article about H-FARM Campus.

 

A school with both indoor and outdoor spaces

Lycée Franco-Allemand, Behnisch Architekten and Atelier 2A+ © David Matthiessen, courtesy of Behnisch Architekten

More than a bilingual school devoted to teaching, the new complex integrates existing sections with two newly built wings with the aim of transforming the facility into a place that’s animated by shapes and colors to be experienced by a thousand students with all their senses. The two newly built structures – the primary school built as a pavilion within a garden area and the gymnasium with a climbing wall – are arranged to frame the central space, with its towering umbrella structures. The umbrellas, which seem to sprout from the ground like plants, are sunshading elements that define an area of gradual transition from inside to out, thereby making it possible to use this space for school activities. An interplay of transparent sections and solid slats, the umbrella roofs perform a dual function, providing both shade and regulating natural light, even when the sun is directly overhead.

And sunlight was a fundamental aspect of the project from the earliest stages, with the design harnessing its benefits even in the innermost areas.

>>> Read about the Agnoletti high school in Sesto Fiorentino.

 

Indoor spaces and materials

Lycée Franco-Allemand, Behnisch Architekten and Atelier 2A+ © David Matthiessen, courtesy of Behnisch Architekten

The positive fusion between the existing and new, and a focus on enhancing natural elements led to the extensive use of wood as well as large windows and skylights to let in the natural light. Both in summer and winter, the amount of light that penetrates through the windows is regulated by sunshading systems, while for climate management, pre-cooling and pre-heating systems have been installed.

The extensive use of wood, including for some of the ceilings, can also be seen in the structure and furnishings in the lab rooms, the library bookcases, the bench seating in the corridors, and in the auditorium.

This is a learning environment that’s flooded with natural light to be experienced with your entire body.

>>> Discover the Nanshan Foreign Language School in Shenzhen.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews

Credits

Location: Buc, France
Architecte and lead contractor: Behnisch Architekten
Architect partner: Atelier 2A+
Client: Conseil départemental des Yvelines
Surface: 16.044 m² gross, 12.688 m² net
Complection: 2022
Photography by David Matthiessen, courtesy of Behnisch Architekten
 

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054