Ecoarea - permanent trade fair building
  1. Home
  2. Architecture
  3. Ecoarea - permanent trade fair building

Ecoarea - permanent trade fair building

Walter Giovagnoli

Ecoarea - permanent trade fair building
By Francesco Pagliari -

The building clearly seeks to apply broad-ranging ecological principles in architecture. Designed to house exhibitions, events and seminars related to sustainability and ecology, the complex itself is a clear example of how green principles can concretely be applied to architecture. The tenets of bioarchitecture evidently run through the building. First, the energy requirements have been carefully analysed, with renewable sources being used. The design seeks an integrated approach to merging two key ecological elements: optimising natural lighting and dealing with the constraints of direct sunlight. The resultant decisions affect both the use of solids and voids on the external elevations and the functional layout of internal space. The size and location of the glazing is carefully calculated, using differing types of screens depending on the amount of direct sunlight each building section receives. Aside from influencing the overall composition, such calculations also prevent areas from overheating or, on the north-facing side, from excessive heat loss.
The consequent design complexity is expressed through the architecture, combining advanced options, broad-based ecological commitment and highly-functional solutions that help achieve the display purposes of the building and contribute to local economic and cultural development, since this is another of the centre’s business goals.
The actual structure is mixed. Reinforced concrete is used in the exterior perimeter ring, with brick and concrete pillars and floors. The solid brick curtain walls are designed to provide sufficient mass to achieve thermal inertia and, at the same time, use a traditional local building material with a new outlook. The ecological strategy has numerous parts: the ecological footprint of materials, the balance between consumption and resources, indoor comfort given the significant variations in public attendance, thermal insulation (wood fibre was placed in the air cavity of the envelope), and extensive automation.
Glulam is used in the central section of the building, where a large void dominates, providing both light and acting as a natural ventilation chimney. A seamless path connects the different storeys and mezzanine levels, effectively providing an overview of the complex. The interior is clearly divided into different parts without being fragmented. The inclined wooden pillars, the sloping ramps, the staircase with a transparent parapet, the panelling and the exposed wooden beams and cross-beams are the other defining features. The spaces on the ground floor are divided according to function, starting with a reception area and the entrance hall on the south-west side, a bar/restaurant, the conference area with a large foyer and 150-seater auditorium, and the core of the lateral exhibition area. The latter has been designed using the concept of "exposition modules" consisting of a basic module that can be combined with several others. This model is repeated on the upper floors. The most striking feature is the unbroken spiral around the central void lit by the skylight. The building is a demonstration of an ecological design, providing concrete evidence of material use and techniques. Space usage is flexible, using modular options that can be adapted to the various themes presented with each event. The elevations and the building itself are made more dynamic through the interplay of solids, screens and glazing, the void in the volume marking the entrance and the glazed cut in the main side wall.
Francesco Pagliari

Location: Coriano, Rimini
Client: Victoria
Completion: 2012
Gross Floor Area: 1685 m2
Cost of Construction: 7.500.000 Euros
Architects: Alessandro Quadrelli, Walter Giovagnoli, Triarch Studio
Design Team: Nerio Tenti, Matteo Maresi, Marco Melucci, Patrizio Giovagnoli, Antonella Fabbri
Contractor: Carpentedil

Consultants
Structural: Attilio Marchetti Rossi
Heating and plumbing: Matteo Pedini
Electrical: Francesco Palmieri

Suppliers
Biotrass: Holzer Glulam
Structures: Habitat Legno
Lighting: Viabizzuno
Partitions: Fermacell
Cellulose Fibre: Isofloc 

Door and Window Frames: Schüco / Artinfissi 2

Photography: © Gianluca Moretti, Matteo Maresi

Alessandro Quadrelli, who graduated in 2004 from Biagio Rossetti University in Ferrara, has worked with several firms in Emilia Romagna in the residential and commercial fields. He began work with Studio Triarch and Walter Giovagnoli in 2006. He has since gained expertise in several areas, including the planning of residential and light industrial areas; the design and construction of residential and commercial buildings for both developers and private clients; the redesign of interiors, including in historic buildings; integrated process management; and sustainable design. He currently lives in New Zealand, where he’s contributing to the reconstruction of Canterbury.

Since graduating in 1972 from the IUAV in Venice, Walter Giovagnoli has been involved in different areas of construction. He has designed numerous single and multi-family dwellings, and has been involved in the rebuilding, conversion, and furnishing of numerous hotels and entertainment venues along the Riviera, including well-known discotheques and pubs. He was responsible for the restoration of a Romanesque church in the town of Verucchio. In the field of commercial and industrial architecture, he has designed many buildings in Rimini, Riccione, and Coriano. His work currently focuses on detached dwellings, farm stay properties, and commercial buildings.

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054