Cultural Center Väven
  1. Home
  2. Architettura
  3. Cultural Center Vaven

Cultural Center Vaven

Snøhetta

Cultural Center Väven
Edited By Snøhetta -

The new cultural center designed by Snøhetta and White Arkitekter weaves (hence the name Väven, meaning ‘weave’ in Swedish) multiple cultural programs and activities together, providing one common stage. A weave of culture, literature, knowledge, socializing, recreation, and food is expressed in the building’s facades and levels.
One part of the building lies on a site defined by the existing city grid, while the rest occupies part of the quayside – a zone characterized by transient activity and flexibility of use. The design takes its cues from the building’s intended use, as well as the characteristics of the site. Väven unifies various public functions in one complex building. The overall experience emphasizes a whole made up by many parts, giving the building a human scale, braking down the barriers between internal activities and public space.
The concept of weaving is not only present in the cultural aspects, but also in the many different functions of the building; hotel, conference center, black-box theatre, museum, library, and many others – all with one large, unifying gesture. This is achieved by ‘wrapping’ the manifold functions of the building in one homogenous façade, consisting of varying and slightly shifting façade bands forming the building envelope and creating a strong graphical reference.
At the same time, the reference of the birch trees, a tree typical for Umeå, was used in creating the concept. The white bark resembles the closed parts of the building, while the darker areas symbolize the open, glazed parts.
These two concepts, as well as the wish for a building that communicates with its surroundings by reflecting the people around, the sky, and the river, led to the choice of glass as the main material for the façade.

Snøhetta

Location: Umeå, Sweden
Client: Väven I Umea AB / Balticgruppen AB
Completion: 2014
Gross Floor Area: 27.000 m2
Architects: Snøhetta
Local Collaborator: White Arkitekter AB

Photography: © Åke E:son Lindman

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Åke E:son Lindman  #Umeå  #Sweden  #Glass  #Cultural  #Europe  #Snøhetta  #Architecture of the month 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054