COLLALBO’S STATION SQUARE: PLACE MEET TAKE A STROLL
  1. Home
  2. Architecture
  3. COLLALBO’S STATION SQUARE: A PLACE TO MEET AND TAKE A STROLL

COLLALBO’S STATION SQUARE: A PLACE TO MEET AND TAKE A STROLL

THE AREA IN FRONT OF THE TRAIN STATION IN THIS VILLAGE IN RENON HAS BEEN REDESIGNED AS A MEETING PLACE FOR RESIDENTS AND TOURISTS

Roland Baldi architects

COLLALBO’S STATION SQUARE: PLACE MEET TAKE A STROLL
By Editorial Staff -

Collalbo is one of many little villages that make up the municipality of Renon, to the northeast of Bolzano in Italy. Comprising a train station, a few houses, and a few roads that wind their way off through the surrounding mountains and vineyards, it’s a small community that’s frequently visited by tourists, who typically arrive by train.

Like any small village on a railroad line, the station square is a place of coming, going, and meeting for locals and tourists alike.

As part of the redesign of Collalbo’s mobility center – which comprises a bus station, car park, and a park-and-ride garage – Roland Baldi Architects also overhauled the square in front of the station, reinventing it as an open, inviting space.

 

The old square

Piazza stazione di Collalbo,Roland Baldi Architects ©Oskar Da Riz, courtesy of Roland Baldi Architects

Before the new square was built, anyone who got off the train in Collalbo was met by a fragmented, inefficient space comprising an asphalt road, a parking lot full of cars, and poorly planned flower beds. The project has transformed this square into a unified area that extends the perception of public space, while giving prominence to the elements that surround it, namely, the tracks and the station building to the northeast, and mountain views to the west.

Green and red porphyry pavers trace out alternating stripes on the pavement, the pattern interrupted here and there by seating areas with Swiss pine benches, and small green spaces planted with boxwoods, succulents, sedge bushes, and red maples. All the street furniture, from bins to bike racks and street lamps, are made of weathering steel with its typical rust color. A massive oak tree in front of the station bar has been preserved and continues to provide shade for bar patrons.

 

>>> Discover Collabo’s intermodal hub.

 

How the square was redesigned

Piazza stazione di Collalbo,Roland Baldi Architects ©Oskar Da Riz, courtesy of Roland Baldi Architects

The rethinking of the square grew out of the village’s new mobility strategy. Natural stone humps at either end of the space force drivers to lower their speed, improving both safety and peace and quiet. A roundabout with kiss-and-ride parking was built just outside its edge.

Along with the square’s new appearance, the way it’s used by local people and tourists has changed. Now protected from through traffic, the square invites residents to come and meet up at the bar’s outdoor seating, while tourists can consult the information panel before heading off on an excursion.

In a small village like Collalbo, the redesign of the square is of real importance to the community, the space enhancing the potential of a familiar place, while adding quality and value to people’s everyday life.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews 

Credits

Location: Collalbo, Renon
Client: STA -Strutture Trasporti Alto Adige
Architects: Roland Baldi Architects
Area: 2.550 m²
Completion: 2021
Photography by Oskar Da Riz, courtesy of Roland Baldi Architects

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.