A glazed Pavilion for Sciences Po's urban campus in Paris
  1. Home
  2. Architecture
  3. A glass Pavilion for Sciences Po's new urban campus in Paris

A glass Pavilion for Sciences Po's new urban campus in Paris

The building rests as a showcase in the main courtyard

Moreau Kusunoki

A glazed Pavilion for Sciences Po's urban campus in Paris
By Editorial Staff -

The central Pavilion of Sciences Po’s new urban campus in Paris, designed by Moreau Kusunoki, rejuvenates the urban campus while respecting its historical context. The building rests like a glass showcase in the main courtyard.

 

Sense of serenity

© Maris Mezulis - Moreau Kusunoki, courtesy of Moreau Kusunoki

The massing, modularity and monochromatic nature of Sciences Po’s concrete, steel and glass yield a sense of serenity to the scheme. This new project still establishes a nostalgic nod to the old but realizes its important role as part of the school’s “Coeur 2022” endeavour, redefining the typology of the contemporary urban campus in central Paris, on the Rive Gauche. Sciences Po boldly bonds with its cultural, political and educational neighboring buildings while establishing a contemporary urban campus. The units of the campus are intertwined by three courtyards notable for their architectonics and plantings — Cours Gribeauval, Sébastopol and Teuille de Beaulieu.

 

Redefining the 21st century urban campus

© Maris Mezulis - Moreau Kusunoki, courtesy of Moreau Kusunoki

Moreau Kusunoki partnered with Wilmotte & Associés and heritage architect Pierre Bortolussi to generate the Pavilion and the main courtyard relative to the library located underground. The natural beauty of solid materials, transparent glazing and rhythmic column placement of the Pavilion elegantly house students working, reflecting and studying in its top floors and eating, gathering and exchanging in the cafeteria in the bottom floors. Both ground floor and underground level extend to the outside towards the solemnly stepped surface which is arranged like an amphitheater. This configuration creates a terrace for the Pavilion’s ground floor and allows the underground level to pour into a garden area. Along the east there are research spaces and to the west temporary exhibition spaces. Beyond the Pavilion, the intervention includes the creation of underground spaces which accommodate the new library lit by glass canopies and the carved floor of the courts.

Credits

Location: Paris, France

Client: La Fondation Nationale des Sciences Politiques (FNSP)

Completion: November 2021

Area: 16’106 m²

Architects: Moreau Kusunoki, Wilmotte & Associés (coordination), Pierre Bortolussi (heritage)

Consultants: Franck Boutté Consultants (sustainable engineering), Mugo (landscaping), Barbanel (MEP), TERRELL Group (façade engineering), SASAKI (strategy and urban planning), CORELO (project manager)

Photography by Maris Mezulis - Moreau Kusunoki, courtesy of Moreau Kusunoki

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054