Studio MK27 - Blue House, a raised platform integrating with the vegetation
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Villa
  4. Blue House, a raised platform integrating with the vegetation

Blue House, a raised platform integrating with the vegetation

Studio MK27

Villa  /  Completed
Studio MK27

Casa Azul is a sustainable summer house for a family of four built in the Serra do Guararu in São Paulo. It is located in a protected reserve area and is just 500m away from Iporanga Beach and the Atlantic Ocean. The project showcases how architecture can respect and coexist with nature. The design plays with empty and full spaces, creating a light and open feel. The carefully placed openings let in the surrounding forest, blending the new structure with the natural landscape.

The plot is located in a large environmental preservation area, Serra do Guararu, in the coastal region of the Atlantic Forest in the state of São Paulo. Therefore, we could only build on a pre-established area delimited by environmental agencies. To make better use of the land, we decided to raise the house on pilotis. The house consists of two large volumes of exposed concrete structure stacked slightly offset from each other and raised from the ground floor by pilotis. The carefully planned openings let in the forest and dilute what is new and concrete in the ever present green landscape.

Casa Azul is a case study house on how to build in the midst of an exuberant and protected nature, without damaging it. Located in Serra do Guararu, in the state of São Paulo, with the stunning Iporanga Beach and Atlantic Ocean just 500m away, the house's land is in a reserve area, protected by environmental agencies. It was a great effort by Studio mk27 to work within these parameters and, even more, to completely preserve the existing landscape and qualify the project for the highest building credential certification from Brazil’s Green Building Council (GBC Brasil).

As the site is located in an area of ​​tropical rainforest, we designed a raised platform from the ground, to protect the pavement from moisture and at the same time integrate with the existing vegetation around. On this ground floor, leisure uses were placed. The deck spreads out beyond the covered area, encompassing the pool and creating an open space to receive the sunlight that comes from the north face. Its sinuous geometry makes it possible to bring the vegetation either closer or further away, alternating the forms of interaction with the surrounding landscape. Another important premise that we considered when designing was to get a view of the sea. This is only possible from the first floor. Thus, the solution was to place the room in the first upper volume. We used large glass panes on both sides of this room, leaving it completely transparent and open to the landscape. With this, on one side you can contemplate the view of the sea and the preserved Atlantic forest and on the other you receive the sunlight that comes from the North while you can appreciate the nearest trees in the garden of the house. The glass and wooden frames open completely transforming this room into a large balcony, in addition to allowing cross ventilation. On the top floor, the bedrooms were inserted, also overlooking the sea. This block received wooden muxarabis closures that work as a light filter and sun protection.

---

Credits

 Guarujá, São Paulo
 Brasile
 confidential
 Family house
 06/2020
 400 mq
 Confidential
 Marcio Kogan, Samanta Cafardo and Diana Radomysler
 Mariana Ruzante, Oswaldo Pessano, Ricardo Ariza, Carlos Costa and Mariana Simas
 Lock Engenharia
 Landscape design by Rodrigo Oliveira
 -
 André Scarpa

Curriculum

Studio MK27 located in city of São Paulo was founded in the late 70’s by architect Marcio Kogan and today is comprised of 50 architects and various collaborators worldwide. Kogan is an honorary member of the AIA (American Institute of Architecture) and Professor at Politecnico di Milano. He leads a team of architects who, for the most part, have been working with him for over a decade. The team, coordinated by four directors, is constituded by three main squads: the interior design team, lead by Diana Radomysler, the architecture team, lead by Suzana Glogowski and Renata Furlanetto and the communications team, lead by Mariana Simas. The team, great admirers of the Brazilian modernism generation, seeks to fulfill the task of rethinking and giving continuity to this iconic architectural movement. The projects of Studio MK27 place value on formal simplicity and attention to details. In 2025 Studio mk27 will represent Brazil at Expo Osaka, designing the new edition of the pavilion.

https://studiomk27.com.br/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.