Dietrich | Untertrifaller - Kaltensteinhalle expresses a contrast between transparency and enclosure
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Sport&Leisure
  4. Kaltensteinhalle expresses a contrast between transparency and enclosure

Kaltensteinhalle expresses a contrast between transparency and enclosure

Dietrich | Untertrifaller

Sport&Leisure  /  Completed
Dietrich | Untertrifaller

The new sports hall at the Alter Postweg in Vaihingen an der Enz (Baden-Württemberg) is designed as a compact, functional and very economical timber element construction. Only the parts in contact with the ground are made of reinforced concrete. It is divided into a three-field sports hall with spectator area, a three-storey functional area and a multi-purpose wing with foyer. All functions are united under one roof.

The building blends harmoniously into the existing ensemble of Friedrich-Abel-Gymnasium and 1-2-3 hall. The recessed south-west façade defines the main access for event and sports use. The cantilevered roof as a clear entrance gesture protects against the weather and provides effective shading to the south. The barrier-free, roofed entrance invites visitors to linger, allowing them to spread outside and inside during events. Another entrance and exit for athletes at the back leads directly to the surrounding sports fields and the associated car park.

In its construction and dimensions, the supporting structure responds to the different requirements and spans. The three-field sports hall with a span of 30.5 m and a cantilevered canopy roof of 3.6 m was built with very slender glulam trusses spaced one metre apart. Skylights distributed throughout the construction provide the hall with optimal daylight. The light gable roof creates the required roof pitch. The geometry of the roof beams prevents the athletes from being blinded by sunlight and at the same time ensures a very good, even supply of daylight. The locker room area and the multi-purpose wing with gallery show smaller spans and are constructed with economical timber elements.

The building height is kept moderate with a slender hall support structure. The design uses the topography of the site to arrange the functions over several levels. A large part of the hall is built into the slope. Due to the sloping terrain, all rooms in the three-storey functional wing are above ground and can be naturally lit and ventilated. In addition, 36 skylights provide the sports hall with glare-free daylight. The open design of the ground floor allows views into all usage areas, creating a communicative, open and light-flooded building despite the compact floor plan. Generous glazing stages visual relationships from the inside to the outside and vice versa. The access through two separate staircases at the front sides allows for different crossing-free uses and easy orientation. A telescopic grandstand running the full length of the hall creates an arena feeling for the spectators. The elegant appearance of the building is also continued in the materialisation: the wooden supporting structure remains visible, the interior of the hall is designed with simple and robust timber elements. The flat façade made of perforated and black-brown anodised aluminium meander sheeting covers the entire building and protects the areas in the back from view and sunlight. The interplay with the large windows creates an exciting contrast between transparency and enclosure, which also supports the functionality of the building.

The new hall is deisgned as multifunctional building for the community.

Credits

 Vaihingen an der Enz
 Germania
 City of Vaihingen an der Enz
 Sports and multifunctional hall for 1260 visitors, 560 tribune seats
 06/2021
 3400 mq
 Confidential
 Dietrich Untertrifaller
 Peter Nussbaumer, Andreas Miorini
 site management: Wenzel+Wenzel, Stuttgart / structural engineering: Knippers Helbig, Stuttgart / HAVCR & electrics: pbs Ingenieure, Köngen / building physics: Müller BBM, Planegg / fire protection: mhd-Brandschutz, Konstanz / landscape: Setup Landschaftsarchitektur, Leonberg
 David Matthiessen

Curriculum

We are an international studio, focusing on respectful use of resources, development of socially balanced spaces and appreciation of the respective context. Since our founding, we have played a pioneering role in modern timber construction. Today, managed by Helmut Dietrich, Much Untertrifaller, Dominik Philipp and Patrick Stremler, we employ an international team of over 130 people at locations in Austria, Switzerland, France and Germany. The entire spectrum from large-scale buildings, urban structures to alterations of existing buildings and single-family homes defies specialization, inspires creativity and an inquiring mind. A decisive factor in all our work is the resource-saving and appropriate use of materials, with a particular commitment to contemporary timber construction. We are well known for our expertise and maintain this knowhow through relationships of dialogue and trust with clients, craftsmen and engineers. We share our knowledge in course of lectures and in teaching.

https://www.dietrich.untertrif...

Tag

#Finalist #Germania  #Legno  #Complesso sportivo  #Struttura in legno  #Dietrich | Untertrifaller 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054