Archi-Tectonics NYC - Hybrid Stadium, an active participant in Hangzhou's urban landscape
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Sport&Leisure
  4. Hybrid Stadium, an active participant in Hangzhou's urban landscape

Hybrid Stadium, an active participant in Hangzhou's urban landscape

Archi-Tectonics NYC

Sport&Leisure  /  Completed
Archi-Tectonics NYC

Archi-Tectonics’ parametric design study into the creation of a hybrid form, started with the study of the intersecting shape of the Cong, and translated this into two intersecting ellipses that create overlapping spaces that open connections within the interiors and between the interior and exterior. The result is a highly adaptable set of volumes that can seamlessly convert to event space after the games. We designed the Hybrid Stadium as both an icon for the games and an active participant in Hangzhou's urban landscape that would generate new activities and uses once the games end.

The building uses renewable or recycled materials, such as recycled brass for the exterior facade or bamboo cladding for the stadium interior. All main public circulation areas – as well as the center stadium bowl – are naturally lit and ventilated to the extent of sports regulations permitting. The building is embedded within an Eco-Park based on Sponge City design principles, retaining, collecting, and filtering stormwater for re-use in the stadium.

The roof makes it possible for the entire space to be naturally lit and ventilated. A large oculus brings natural light into the bowl, using a large sculptural deflector to soften the sunlight and diffuse it evenly throughout the space. A continuous band of operable windows below the stadium roof facilitates natural ventilation of the entrance lobby and main circulation space surrounding the inner bowl. These windows also allow natural daylighting to enter below the cantilevered Suspendome, enhancing the sensation of a floating roof. The building achieved 'Green Building Evaluation Label 3 Star' (GBEL 3 Star), the highest level of sustainability in China and equivalent to LEED Platinum. Awards: 2020 BIM Award, 2022/2023 Luban Award, 2023 Architizer A+Awards - Architecture +Innovation

Archi-Tectonics used BIM in coordination with structural engineer Thornton Tomasetti and a local fabricator to test how different module dimensions impacted the cost, constructability, and visual effect of the facade. The brass shingles reflect the surrounding topography, integrating the building with the rest of the complex. The brass system also gives a sense of depth to the facade as they negotiate the doubly curved surfaces with irregular facets. Using BIM, the brass system was optimized to only 5,000 units in just 85 variations. The final design – which saved 1130 tons of steel and 5 million dollar in facade costs – is optimized for material efficiency and ease of construction. The whole masterplan, the 116 acre park and its 7 buildings, were built in just three short years.

We achieved an extraordinarily ambitious design on budget by working smarter, not by cutting corners, We used cost-cutting measures like straight glass and the aluminum fins to give fuller expression to the design intent.

Credits

 Hangzhou, China
 16696
 Government: Gongshu District City Village Reconstruction Department
 Sports & Leisure
 10/2022
 35000 mq
 Confidential
 Archi-Tectonics NYC, LLC
 Archi-Tectonics NYC, LLC
 Thornton Tomasetti (Structural Engineering), The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University, ACRC (Local Architect of Record), Mobility in Chain (Transport Planning), !Melk (Landscape Designers), Ryan Soames Engineering (Mechanical Engineers)
 Men Ge, Shao Feng Architecture Photography, Archi-Tectonics

Curriculum

Archi-Tectonics’ parametric design study into the creation of a hybrid form, started with the study of the intersecting shape of the Cong, and translated this into two intersecting ellipses that create overlapping spaces that open connections within the interiors and between the interior and exterior. The result is a highly adaptable set of volumes that can seamlessly convert to event space after the games.

https://archi-tectonics.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.