Para Project - Brugge Diptych: a project that raises questions of the temporal nature of a building's footprint
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Special Projects
  4. Brugge Diptych: a project that raises questions of the temporal nature of a building's footprint

Brugge Diptych: a project that raises questions of the temporal nature of a building's footprint

Para Project

Special Projects  /  Completed
Para Project

Jon Lott / Para Project, completes the Brugge Diptych --a temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumA, Brugge, Belgium. The Diptych served as an event space for the Triennale’s programming, addressing issues in urban trauma, and was one of several international commissions open within the city through late Fall.

The project is the third in a serial study of urban “strangers,” including Lott’s Storefront for Storefront (2016) and the Roche/Dinkeloo Double, at the Fine Arts Centers, Amherst (2018). Each embrace the familiar construction technique of “common framing” in partnership with their respective institutional urban concerns.

Docked within Brugge’s peripheral and residential waterways, and roughly the same size as its neighbors, the wood-framed pavilion stood on 15 (sistered) pontoons, avoiding any direct contact with the protected UNESCO Heritage city. The visitor rested mid-block, through summer and fall, abutting an abandoned 15thc. canal house, thereby dividing the block in two.

Its brief proximity with the canal house is a study in formal estrangements. Still, through orientation, material, scale, posture, the pavilion recognized something of itself in its new neighbor. It seems both have their trauma to work through. Afterall, architecture is felt before it is understood.

The project raises questions of the temporal nature of a building's footprint in addition to the use of wood as one of most renewable building resources.

In 2021 the Diptych was awarded Best Temporary Installation of the Year by the Architect's Newspaper in New York City; In 2022 the German Design Council awarded the city of Brugge, an Iconic Design Award for commisioning the pavillion with a Client of the Year Award; In addition, the Diptych was nominated for Building of the Year Award in the small building category by ArchDaily.

Docked within Brugge’s peripheral and residential waterways, and roughly the same size as its neighbors, the wood-framed pavilion stood on 15 (sistered) pontoons, avoiding any direct contact with the protected UNESCO Heritage city. The visitor rested mid-block, through summer and fall, abutting an abandoned 15thc. canal house, thereby dividing the block in two.

Its brief proximity with the canal house is a study in formal estrangements. Still, through orientation, material, scale, posture, the pavilion recognized something of itself in its new neighbor. It seems both have their trauma to work through. Afterall, architecture is felt before it is understood.

The project addresses an abandoned canal house as urban doppelgänger

Credits

 Brugge
 Belgio
 Brugge
 Pavillion
 08/2021
 444 mq
 Confidential
 Para Project
 Jon Lott, William Smith, Rachel Coulomb, Lauren McClellan
 Classic Homes Brugge

Curriculum

Jon Lott / Para Project
Para Project is a studio for architecture in Amenia, NY and Cambridge, MA, led by principal, Jon Lott, Associate Professor of Architecture at Harvard University's Graduate School of Design. Each project is a collaborative effort between a wide range of constituents, guided by the specific needs and curiosities of diverse clientele.

Para is recipient of the Emerging Voices Award (Architectural League of New York), the Design Vanguard award (by Architectural Record), the New Practices New York award (by the American Institute of Architects), the Architectural League Prize (by the Architectural League of New York), a MoMA/PS1 Young Architects finalist, and was selected in 2020 by Domus as 1of 50 Architectural practices advancing architecture.

Other projects include Haffenden House, Pioneertown House, Stump House, and 'Couple Lean-Tos.

https://www.para-project.org

Tag

#Mentioned #Legno  #Struttura in legno  #Belgio  #Edificio - Complesso Espositivo  #Brugge  #Para Project 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054