CLOU architects - A model for the fusion of commercial spaces and indoor gardens: CapitaMALL Nuohemule
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Retail
  4. A model for the fusion of commercial spaces and indoor gardens: CapitaMALL Nuohemule

A model for the fusion of commercial spaces and indoor gardens: CapitaMALL Nuohemule

CLOU architects

Retail  /  Completed
CLOU architects

A model for the fusion of commercial spaces and indoor gardens. Capitaland Nuohemule stands as a new, comprehensive kind of contemporization: far beyond a simplistic mall refurbishment with superficial re-application of materials, it is about extracting the essence of a building and converting it into a new, adventurous, and futureproof concept that manages to withstand and challenge the strong competition of urban retail precincts with its unique offer.

The revitalisation of an abandoned mall at Hohhot’s Nuohemule station has successfully transformed a dark and barren seven-story concrete structure into a vibrant and diversified experience of plants, greenery and water - an attraction that has become a visitor magnet far beyond its local neighbourhood. Already the opening day generated a visitor flow of over 100,000 people. To counteract the ‘winter blues’ induced by a harsh climate of long, arid seasons devoid of green and daylight, CapitaMall Nuohemule emerges as the first garden mall in Inner Mongolia: Lush multi-level interior landscaping spreads skywards through a series of atria and out into the horizontal circulation zones, to provide an enjoyably rare public green experience for the surrounding communities。

Reconfigured edge zones, together with newly inserted connecting bridges, were converted into lush landscaped planters across all levels, in an innovative approach towards the positioning and functioning of commercial space.

Together with green ‘pocket-park’ type islands along the mall’s corridors, the planted spaces amount to a total of two thousand square meters, incorporating varieties such as stream landscapes, rock gardens, and rain forests. This optimised microclimate creates high ambient comfort, while the atria assist in the vertical distribution of oxygenated, moistened air that contributes to a pleasant interior climate. Airflow and temperature control are naturally instigated and enrich the standard mechanically induced climate control.

This optimised microclimate creates high ambient comfort through the synthesis of natural light and planting, while the atria assist in vertical distribution of oxygenated, moistened air that contributes to a pleasant interior climate. Air flow and temperature control are naturally instigated and enrich the standard mechanically induced climate control. The central islands along the mall’s ground floor offer meandering trajectories offset from the main circulation: along elevated platforms, they combine water features and lush planting into an immersive environment that even has become home to fish and ducks. Evoking g a feeling of a small tropical escape in visitors, these islands have developed into popular event spaces and social media hotspots for more than 100 events and counting: Regular performances and cultural shows foster community activity and encounter in a dense jungle of experiential nature within the heart of the city. Looking upwards, horizontal bands of fashion retail, kids’ entertainment and education, sports facilities, and dining reach out across the seven levels like roots and branches of a tree. Spatial extension and planar shifts generate well-useable floorplate sizes for circulation, events, and encounters. This even distribution of attractions directs curiosity towards the previously unprofitable upper floors.

With CapitaMall Nuohemule, Capitaland has entered China’s post-pandemic market with multiple first-stores, concept stores, and customized stores that achieved 100% lease and 100% committed occupancy rates successfully. Already in its first year of operation, Capitaland Nuohemule has proven to be Capitaland’s second most successful mall of Northern China in 2021 and headed the Dianping ranking as Hohhot’s number one popular shopping and leisure destination.

Credits

 Hohhot
 Cina
 Capitaland
 RETAIL
 12/2020
 102000 mq
 Confidential
 CLOU architects
 Jan Clostermann, Jianyun Wu, Sebastian Loaiza, Yadi Zhong, Christopher Biggin, Kyra Zhao, Wenlei Ma, Tianshu Liu, Javier Pelaez Garcia, Nan Zhang, Valentina Kholoshenko, Yaxi Wang
 Beijing Jinyuan Architectural Decoration Engineering Co.,Ltd
 Chill Shine

Curriculum

CLOU is an award-winning international design studio with multi-disciplinary expertise in master planning, architecture, interiors, and landscapes. The team designs their projects on a variety of scales around community connectors and social spaces.

At CLOU, a team of experienced architects from China and all over the world enjoy working collaboratively and imaginatively on a wide range of projects. Clients include retail and mixed-use developers, residential investors, hotel operators, and governmental and educational institutions. Across design and implementation, CLOU architects strive to create projects that positively influence the people involved in the making, the immediate and extended environment, and the communities that occupy and inhabit them.

https://www.clouarchitects.com...

Tag

#Finalist #Cina  #Legno  #Pietra  #Edificio commerciale - Retail  #CLOU architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.