ARCHITECT ELENA BERTINOTTI - A house by the lake in Piemonte region, designed like a tailored suit
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Renovation
  4. A house by the lake in Piemonte region, designed like a tailored suit

A house by the lake in Piemonte region, designed like a tailored suit

ARCHITECT ELENA BERTINOTTI

Renovation  /  Completed
ARCHITECT ELENA BERTINOTTI

The relationships with the context, the forest, the lake, the architecture of the 60s that characterize the buildings in that area and the desire to maintain a process of memory with the pre-existing prefabricated wooden house, are the themes within which the restructuring project took place. Relations and interactions are the keys to the project, "Things have no properties in themselves: their properties exist by virtue of their relationship with other things" (Carlo Rovelli, Helgoland). A balanced architecture that respects the environment which, through an empathic interpretation of the sense of places, helps to define the place, a place to fully experience nature and not to appear. Some elements of the local construction tradition have been revisited in a contemporary way.

The choice to respect the natural slope of the land has created a strong rooting of the house to the ground, the environmental stimuli have guided the landscape insertion, and the architecture relates to the landscape with expressive materiality deriving from the use of materials: sheet metal, stone and wood. Coming from the north, the house looks like a "cabin in the woods", with a compact and closed front characterized by dark-colored metal which is placed in chromatic continuity with the color of the tree trunks surrounding the house. On the south front, the exposed stone wall that was built with materials from the excavation of the construction site rock and the demolition of old farmhouses connects visually and materially to the terracing walls existing in the area.

The house, built on the principles of bioclimatic and with eco-sustainable materials, is in energy class A4, with a heat pump system connected to a floor radiant circuit. The 6 kW photovoltaic system, initially planned on the south side of the roof, then moved to a pergola at the back of the house at the request of the Superintendency, is connected to an accumulator and allows for a home with almost zero consumption and pollution. The bio-edilitable materials used are a calcium silicate thermal coat, aluminum sheet metal, locally sourced larch wood and stones. The house, with overhanging eaves, is designed with the principles of bioclimatic to block the passage of sunlight in the summer months and allow solar gain in the colder months.

-The relationships with the context, the forest, the lake, are the themes within which the restructuring project took place. -A balanced architecture that respects the environment which, through an empathic interpretation of the sense of places, helps to define the place, a place to fully experience nature and not to appear -The choice to respect the natural slope of the land has created a strong rooting of the house to the ground, the environmental stimuli have guided the landscape insertion, and the architecture relates to the landscape with expressive materiality deriving from the use of materials: sheet metal, stone and wood. -Some elements of the local construction tradition such as the pitched roof, the wooden facades, the stone walls, have been revisited in a contemporary way. - In the interiors, the light color of the wooden floor and the lime plasters are the backgrounds to the oak paneling, a soft natural wood finish that offers domesticity linked to memories and childhood memories lived in the previous wooden house. Atmospheres, shapes and materials reopen the possibility of approaching memory. -The house, built on the principles of bioclimatic and with eco-sustainable materials, is in energy class A4 with almost zero consumption and pollution.

Together with my clients we worked on the themes of ambience, of living in daily life, in contact with nature, with the purpose of realizing, like a tailored suit, the house. The basic ingredient of this journey was mutual respect.

Credits

 VERBANIA
 Italia
 PRIVAT
 RESIDENTIAL
 07/2022
 200 mq
  500,000.00 €
 ELENA BERTINOTTI
 ELENA BERTINOTTI
 EDILRESTAURI
 ING. ALBERTO PADULAZZI, FRANCESCO OLLIO
 PAULON SERRAMENTI, FERIOLI PARQUET, VITTONI IMPIANTI, DECO', Q-RAILING, PREFA, ROEFIX
 FABIO OGGERO

Curriculum

After having worked and collaborated with some studios in Milan and Saronno, since 2014 the professional activity has moved to Mergozzo, continuing the path of collaboration with Institutions and Public authorities, in the domain of Architectural planning for turistic and residential settlements.
The fruitful and consolidated collaboration with the Administrations has led to the creation of open spaces and places community-oriented, including the lakefront of Lesa, Piazza Giovanni XXIII in Verbania, combined with restoration works on historical buildings such as Villa Nigra in Miasino, and with some urban planning projects like the plans for dehors in the cities of Baveno and Omegna.
These are flanked by projects and realizations for private individuals in which the strong sense of responsibility, towards the environment and the landscape, represent the basic concept of a work aimed at recovering and creating economically and environmentally sustainable housing structures.

https://www.elenabertinotti.it


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.