ULTRAMAT ENGINEERING - MAGGIO - Auditorium canavesano, combining respect for the environment with innovation and contemporary architecture
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Public Space
  4. Auditorium canavesano, combining respect for the environment with innovation and contemporary architecture

Auditorium canavesano, combining respect for the environment with innovation and contemporary architecture

ULTRAMAT ENGINEERING - MAGGIO

Public Space  /  Future
ULTRAMAT ENGINEERING - MAGGIO

The project is characterized by the following salient elements: • construction feasibility and functionality of the work; • usability for all (design for all); • integration into the reference context and environmental requalification of the same; • compliance with the LEED sustainability protocol • compliance with wellness protocols for WELL users (among which particular attention will be paid to acoustic comfort) • nZEB energy performance • high technological content; • anti-seismic structures • high levels of safety, durability, ease of maintenance and low operating costs over time; • planning of works aimed at maximizing safety on site and compliance with the deadline for completion of the works.

The new building is inserted in a central part of the urban agglomeration of the municipality of Ciriè which alternates altered urban fabric with still some buildings of historical-cultural significance built between the end of the 19th century and the beginning of the 20th century. A section of the garden wall (which once extended to include the establishments of the Remmert industrial area) is planned to be pulled down in order to let the auditorium erupts from the edges, opening up to the city.

The approach to design in terms of sustainability and user well-being was guided by the criteria of the Well and Leed protocols. The new facility will be fully accessible to people with disabilities (design for all). The building will be constructed following the parameters of green building with NZEB energy performance. The lower energy consumption of the new building allows to drastically reduce the impact on the environment and on the climate.The rainwater and gray water recovery and reuse technologies introduced in the new building make it possible to significantly reduce the consumption of water resources.Process of evaluation and reuse of existing materials, mainly inert, about 15% in weight on the total weight of the building resulting from the demolition of the walls masonry.

It is a unitary and compact body - an irregular gold-colored polyhedron - with a strong communicative value, a sort of very recognizable and attractive shell in dialogue with the surrounding urban fabric, redeveloping it, stimulating curiosity and inviting people to discover what it happens inside. A section of the garden wall (which once extended to include the establishments of the Remmert industrial area) is planned to be pulled down in order to let the auditorium erupts from the edges, opening up to the city and to new and unexpected perspectives. Following design criteria that see users at the center of the project, the building created takes care of human beings and moves back (where it is necessary to create sidewalks - which do not exist - along the adjacent streets), bends down (where it is necessary to create a public space ), protects (creating a large cantilevered canopy where passers-by read the programming on a led wall).

"it is an extraordinary project that combines respect for the environment with innovation and contemporary architecture"

Credits

 Ciriè (Torino)
 Italia
 Comune di Ciriè
 Auditorium - centro civico polifunzionale
 01/2025
 2000 mq
  1,900,000.00 €
 Luca Moretto - Roberta Maggio
 Ultramat Engineering - Maggio - Rebus Ingegneria - De Riccardis - S.A. Geologica
 Projema Engineering - 2LD Acustica - Carelli

Curriculum

The last monograph “Architecture for life” of 2019, was published by Electa. With the headquarters of Collegio Einaudi in Turin, he is a finalist for the international architecture Prize of The Plan Award 2015, Best Italian Interior Design 2018 and winner of Honorable Mention for the La Ceramica e il Progetto 2018. Finalist The Plan Award 2016 with TM Center; shortlisted The Plan Award 2017 and special mention German Design Award 2019 with the alpine school of Aosta. Shortlisted The Plan Award 2019 and nominee at the German Design Award 2020 for civic center in Castelli Calepio. Shortlisted The Plan Award 2018 for the Villa Bernasconi Museum in Cernobbio, Best Italian Exhibition Design 2019, and winner of the German Design Award 2020. Finalist The Plan Award 2021 with the Sondrio CCIAA. Winner of Iconic Awards 2021 - Innovative Architecture categories "Public / Culture / Education" and "Innovative Material" for the Royal Museums of Turin, and special mention German Design Award 2022.

https://www.ultramat.it


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054