JTL (CQ) Studio - Chongqing Longfor Pathless woods, echoing the local context and culture
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Landscape
  4. Chongqing Longfor Pathless woods, echoing the local context and culture

Chongqing Longfor Pathless woods, echoing the local context and culture

JTL (CQ) Studio

Landscape  /  Completed
JTL (CQ) Studio

The project is surrounded by virgin forests, overlooking the distant mountains. The design starts from the implicit and low-key aesthetics of oriental living and echoes the local original ecology and tea culture with the style of wabi-sabi. Every plant, tree, brick and stone expresses respect for nature. The design extracts the four elements of bamboo path, flowing water, tea field and mountain forest as inspirations from nature, emphasizing texture, simplicity and sense of volume, creating a quiet, calm and pure space atmosphere, laying out a blank artistic conception, leaving unlimited imagination.

Because the original site has a height difference of 22 meters and the surrounding plants are cluttered, manual intervention is required to organize and integrate the boundary. The design is based on the mountain, and a 600-meter-long road with bamboo forests is effectively set up. While solving the problem of 20-meter height difference, plants are used to integrate the space. One can then feel the natural comfort of the mountains and forests when sitting under the porch with whirling tallow trees surrounded. With several overlapping water curtain walls going up the stairs, the 2-meter height difference is used to create a dramatic space for walking through the valley and stepping on the water.

The materials under the same color tone change with different textures, forming a seamless connection of water, wall, and floor, eliminating the boundaries between the three, and forming a cave-like effect. After entering the building, the design uses the quiet water surface to reflect the beautiful scenery of mountain, shortening the distance between human and nature, and also integrating architecture and landscape, space and life, letting all of them disappear together into the mountains and forests.

Every plant, tree, brick and stone expresses respect for nature. The design starts from the implicit and low-key aesthetics of oriental living and echoes the local original ecology and tea culture with the style of wabi-sabi. The overall design minimizes the human intervention, retains and utilizes the original natural resources as much as possible, subtly transforms the original height difference into the project's features, removes the tangible "boundary" of the space, and uses the unique wabi-sabi style to stimulate the sensory instinct and regains the leisure and fun of life. A feeling of Zen is revealed in the rhythm of materials, tones, proportions, and lines intertwined, with the winding bamboo path diffused into the depths of the mountain forest.

Returning to the basics, the sense of freedom allows the residents to forget the complicated city life and release the pressure completely. The backcourt space uses tea as a clue to echo the regional context. The towering hackberry grows towards the sun, and the tea ridges spread and disappear in the distant mountains with the undulations of the terrain.

Credits

 Chongqing
 Cina
 Longfor Real Estate and Tianfu Group
 03/2021
 21000 mq
  1,000,000.00 $
 Zhan Liu
 Han Jun, Pax Ju, Luo Qinyu, Zhang Yue, Chu Lingwei, Li Xiang, Duan Yun, Wu Dan, Zhou Yang, Li Yingpeng, Chen Fang, Shi Yabin
 HOLI

Curriculum

Our mission is the creation of a built environment through planning and integration, inspired by the existing, respecting nature and culture, providing for the enjoyment of visitors, the celebration of culture, the stewardship of ecosystems and the opportunity for business investment.
By applying principles of nature and art, we are able to assemble bespoke teams of multi-cultural and multi-disciplinary expert consultants according to each assignment’s unique requirements to create iconic, effective and sustainable eco-projects.

Tag

#Mentioned #Cina  #Residenza  #Struttura in calcestruzzo  #Bambù  #Chongqing  #JTL (CQ) Studio 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054