TECO+partners - Zamboni University residence, a fragmenting the stereometric mass
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Housing
  4. Zamboni University residence, a fragmenting the stereometric mass

Zamboni University residence, a fragmenting the stereometric mass

TECO+partners

Housing  /  Completed
TECO+partners

The building develops along a much-frequented road and its long side overlooks the street. The shape of the building was strongly conditioned by the Masterplan, which defined a highly compact, non-modifiable volume.
In order to cope with this restriction, the design dissimulates it, fragmenting the stereometric mass of the building with triangular balconies, never identical to one another. Their geometry is developed symmetrically, from the centre towards the edges, with progressively different angles. The light, which is reflected unevenly by the balconies, dematerializes the grey mass of the building. The effect is emphasized by the parapets, with iridescent cold galvanized perforated steel sheeting, and the vertical, semi-translucent polycarbonate panels connecting the balconies.

The university residence, designed by TECO+partners, is situated in the San Donato zone, near the historical seat of the University of Bologna. The building is located in the first historic suburbs, in a densely urbanized area, near Porta San Donato which delimits the historic center. It joins a social scenario characterized by changing lifestyles, changing forms of coexistence, where the new living models become an important aspect of students’ education, inserting them in a system of relations and contributing strongly to their social growth.

The intervention involved the new construction of a student residence. The building has been certified in the highest energy class expected in Italy for new construction (A4), achieved through a very effective envelope and a highly efficient heating and cooling system. The indoor air quality is an aspect taken into major account during the design phase: a mechanical ventilation system guarantees the air changes necessary to reduce internal pollutants in order to obtain maximum comfort for the occupants. To complete the sustainability of the site, a photovoltaic system has been installed on the roof and it covers the most of electrical annual needs of the facility.

The Zamboni university residence is situated in the San Donato zone, near the historical seat of the University of Bologna. It joins a social scenario characterized by changing forms of coexistence.
The building develops along a much-frequented road and its long side overlooks the street. The shape of the building was strongly conditioned by the Masterplan, which defined a highly compact, non-modifiable volume.
In order to cope with this restriction, the design dissimulates it, fragmenting the stereometric mass of the building with triangular balconies, never identical to one another. Their geometry is developed symmetrically, from the centre of the façade towards the edges, with progressively different angles. The light, which is reflected unevenly by the balconies, dematerializes the grey mass of the building, which thereby appears lighter. The effect is emphasized by the parapets, created with iridescent cold galvanized perforated steel sheeting, and the vertical, semi-translucent polycarbonate panels connecting the balconies. These set up an asynchronous rhythm that further complicates the play of reflections and transparencies.
The building consists of four storeys: the ground floor, which houses the common functions, and three floors containing accommodation for 60 students. Below ground is a garage and three large bicycle stores, with a zone intended for maintenance and cleaning (with spaces for work, meters and recharging points).

Modern and functional building where the room and common areas are designed to promote study and community life (Camplus)

Credits

 Bologna
 Italia
 Camplus
 Student residence
 09/2021
 3068 mq
 Confidential
 Luigi Benatti
 Gabriele Marmiroli, Ottavio Bariselli, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini
 Cogei srl
 Grande Sole srl
 Fabio Mantovani

Curriculum

TECO+ partners is an architectural firm based in Bologna, consisting of 6 partners and a team of 30 collaborators, architects, civil engineers and designers.
The firm designs residential, scholastic and sports buildings and complexes, as well as offices and productive establishments in Italy and abroad.
The environmental quality of projects arises from study and experience of techniques for the use of renewable energies, bio-architecture construction systems, biocompatible materials and passive climate control.
TECO+partners designs residences for young students’ communities in which the architectural composition helps to trigger new processes of socialization and relations between the inhabitants. Buildings in the service of culture and education, attentive towards the environment and innovation. Broader projects of urban regeneration that restore life to entire city areas.

https://www.teco-partners.it/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054