Martin Duplantier Architectes - Triangle Halperne, affordable and accessible social housing
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Housing
  4. Triangle Halperne, affordable and accessible social housing

Triangle Halperne, affordable and accessible social housing

Martin Duplantier Architectes

Housing  /  Completed
Martin Duplantier Architectes

The proposal evolved as an answer to the diverse typologies of Broussais Hospital. While inheriting typical elements of 19th-century Paris, modern materials, technologies and principles were used to create affordable, yet pleasant and accessible housing. Compliant with PLU's building volume limits, the genesis of the project was primarily linked to rules. This architecture of strict urban regulations was also committed to developing a wide range of outdoor spaces, including vegetated roofs, to complement the views both for the building inhabitants and nearby hospital occupants.

Each of the surrounding plots is densely built and every ensemble of the existing context is read as a specific entity in form, construction time, and materials used: concrete, brick, metal, etc. The construction site's small size and unique triangular shape further contribute to the context. This creates a sense of singularity for the building, with each façade playing a significant role. Along la rue Carlos Fuentes, the building's height gradually decreases, emphasizing the perspective of the narrow and short street. On la rue Helena Vieira da Silva, the façade aims for elegance and containment. Lastly, the boundary facing the hospital plot features a lively façade with a captivating shadowplay, offering the clinic's occupants a touch of nature to the urban landscape.

The new social housing unit in downtown Paris accommodates 36 inclusive apartments designed to provide future inhabitants with visual, acoustic, and thermal comfort, as well as ample natural light. The outdoor spaces, including loggias and terraces, serve as additional recreational areas. The rooftop vegetation plays a significant role in cooling the building, absorbing rainwater, and attracting various forms of wildlife. The use of protruding structures, such as bay windows, extending over la rue Helena Vieira da Silva and la rue Carlos Fuentes, along with the specific handrail inclination in the top terrace configuration, helps increase the floor surface area while providing privacy from the street. The façade features a concrete twisted grid with local aggregates to echo the surrounding limestone. In terms of sustainability, the project's energy performance, resource requirements, thermal characteristics, and other aspects meet the RT 2012-20% thermal regulation goals.

The qualities of the units are designed as to be cross ventilated, naturally lightened, and well proportioned. We are very happy with the numerous terraces and loggias developed by the project, giving exclusive qualities to each unit.

Credits

 Paris
 Francia
 Confidential
 Social housing
 12/2022
 2094 mq
 Confidential
 MDA
 MDA
 Nicolas da Silva Lucas

Curriculum

Our studio gathers three dimensions that interact to imagine places and spaces for people: landscape, urban planning and architecture form a spectrum of action with complementary strategies. From small scale to urban projects, from materiality to socially inclusive approach, from the public realm to private comfort, from biodiversity to common functions. We ambition to link theory and practice, and to take part into the new post-carbon paradigm.

https://martinduplantier.com/e...

Tag

#Finalist #Francia  #Acciaio  #Calcestruzzo  #Vetro  #Edificio - Complesso residenziale  #Tetto verde  #Parigi  #Martin Duplantier Architectes  #BIM 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.