EOVASTUDIO / Juan José Baena Martínez, Marta Gómez Martínez, Joanna Jedrus Cabrera - Casa Ochè, vaulted spaces that create a sense of openness and connection
  1. Home
  2. Award 2023
  3. House
  4. Casa Ochè, vaulted spaces that create a sense of openness and connection

Casa Ochè, vaulted spaces that create a sense of openness and connection

EOVASTUDIO / Juan José Baena Martínez, Marta Gómez Martínez, Joanna Jedrus Cabrera

House  /  Completed
EOVASTUDIO / Juan José Baena Martínez, Marta Gómez Martínez, Joanna Jedrus Cabrera

A Turkish-Spanish couple with a limited budget decided to build a home on a narrow plot. Despite the challenging morphology, the site offered good daylighting ventilation, and stunning views of the Rock. To overcome the confined space, the architects incorporated a broad vault that gracefully spans both levels, creating an expansive and airy atmosphere and embraced the economic limitations as an opportunity to develop a project that met the clients' needs and blended with the local culture. They prioritized simplicity and cost-effectiveness without compromising design excellence. Utilizing local materials and construction methods, they created spacious interiors to compensate for the limited width. The result is a home that not only enhances the neighborhood but also captures the essence of the surroundings.

La Línea de la Concepción, a small Spanish town with low-density housing and pedestrian streets, is situated just a few meters from the border with Gibraltar, between the Bay of Algeciras and the Alboran Sea. The couple desired a building that would enhance the area, particularly a neighborhood to the south of the old town center, close to the airport, and only a short distance from the border with Gibraltar. Despite the dense and irregular urban fabric of the location, the site has the advantage of being oriented north-south, providing captivating views of the prominent Rock of Gibraltar, which looms over
the promontory and bay. The Rock of Gibraltar serves as a meeting point of the Mediterranean and Atlantic, blending European and Arab cultures, adding to its unique allure.

The use of perforated ceramic brick for the load-bearing party walls is an economical and environmentally friendly choice.

The brick exposed as the final finish reduces the need for additional materials, minimizing the environmental impact associated with surface treatments or cladding. Additionally, the ceramic brick acts as a thermal accumulator, contributing to improved energy efficiency and reducing the reliance on artificial heating and cooling systems.

The incorporation of a vaulted space offers sustainable benefits. By utilizing a singular space with increased height, natural light and ventilation can be maximized, reducing the need for artificial lighting and mechanical ventilation.

2022. Shortlisted 64th edition of the FAD Award.

2022. Award by the COA Cádiz in Architecture.

From a design perspective, the project excels in several aspects. The incorporation of a vaulted space not only enhances the aesthetic appeal but also fosters a sense of openness and connectivity between the interior and exterior spaces.

The decision to place night-time and service areas on the lower levels showcases a thoughtful and functional layout. This arrangement allows for efficient use of space while providing privacy and separation from the main living areas. The spatial organization contributes to a well-designed and harmonious flow throughout the home.

In terms of sustainability, the project demonstrates a commitment to environmentally conscious practices. Local materials like perforated ceramic brick reduce the carbon footprint and support the local economy. Exposing the brick as the final finish adds texture, color, and minimizes additional materials.

Thermal accumulator walls improve bioclimatic behavior by regulating temperature and reducing reliance on heating or cooling. Light clay ceramic vaults for the roof promote sustainability with natural and renewable materials. Minimal cladding and natural lime rendering in wet areas minimize synthetic materials and promote healthy indoor air quality.

Overall, the project's design and sustainability elements work together. The vaulted space and use of local materials contribute to its distinctive design, while energy efficiency and natural, renewable materials enhance its sustainability.

The architects' thoughtful design has exceeded our expectations in every way. The incorporation of the vaulted space has created a sense of openness and connection that we absolutely love. Not only does it look stunning, but it also maximizes natural light and ventilation, making the house feel bright and airy.

Credits

 LA LÍNEA DE LA CONCEPCIÓN
 Spagna
 PRIVATE
 RESIDENTIAL
 09/2020
 126 mq
  110,880.00 €
 Juan José Baena Martínez, Marta Gómez Martínez, Joanna Jedrus Cabrera
 EOVASTUDIO
 CONSTRUCCIONES JAVIER GUZMÁN
 LUIS GARCIA ARRABAL
 ALUMINIUM - GRUPO MARIANO LUQUE. CERAMIC VAULTS - CERÁMICA LA UNIÓN. BRICK WALLS - INDUCERAMA. PAVEMENT: CONCRET -PAVIMENTOS ROJAS , CERAMIC TILES - VEJERANO SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
 FERNANDO ALDA

Curriculum

EOVASTUDIO was founded in Seville in 2015 by Juan José Baena, Marta Gómez and Joanna Jedrus, after having trained with acclaimed international architectural firms.
Recently awarded the Sánchez Esteve Prize 2020-21 by the College of Architects of Cadiz and selected for the FAD Awards for Architecture and Interior Design 2022 for the OCHÉ House, they have also received the 1st Special Mention in the Andalusia Architecture Awards 2022 for the best building, They have been Nominated for the Mies Van Der Rohe Award 2022, Awarded by the Architects Association of Seville COAS Architecture and Society 2021 as the best young studio in Seville and by the Architects Association of Huelva with the COAH Architecture Award 2020, the latter for the SCANIA Industrial Complex.
In 2018 EOVASTUDIO founded in collaboration with Aritz Almenar and Rebecca Levy in Paris, France, VEKA Atelier, to enhance their common interests and advance cultural exchanges between the different studios.

https://WWW.EOVASTUDIO.COM

Tag

#Finalist #Collettori solari  #Spagna  #Alluminio  #Ceramica  #Vetro  #Residenza  #Facciata vetrata  #Rivestimento in calcestruzzo  #Rivestimento in laterizio  #Mattoni di argilla  #Pavimentazione in ceramica  #Cemento  #EOVASTUDIO / Juan José Baena Martínez, Marta Gómez Martínez, Joanna Jedrus Cabrera 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054