Vastunidhi Architects - Less like a traditional hospital and more like a healing retreat: District Hospital and Staff Residences in Noida
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Health
  4. Less like a traditional hospital and more like a healing retreat: District Hospital and Staff Residences in Noida

Less like a traditional hospital and more like a healing retreat: District Hospital and Staff Residences in Noida

Vastunidhi Architects

Health  /  Completed
Vastunidhi Architects

The project was conceived by the city municipality, looking at the need for a government health facility in the city. Due to the high cost of land in the city, a small plot of land with an area of 3.5 acres was earmarked in the heart of the city.

The concept was developed around the design brief for a 250-bed multi-specialty healthcare facility along with residences for the senior doctors. A three-level basement was planned to accommodate the car parking and the bulk services. The building was designed to streamline the movement of men, material and services in a vertical stack, keeping the planning compact and minimising areas under circulation.

The hospital has nine storeys along with a service floor. The ground floor is dedicated to an advanced trauma unit and emergency department.

The project sits at a prominent corner, with good visibility from the access road, beacuse of the relatively low-rise residential neighborhood.

To ensure and maintain good visibility, the surroundings were kept clear at the ground plane, with negligible services at the ground floor level.

The design also allows for sufficient permeability at the ground plane by having a low-height boundary wall. The surrounding pedestrian pathways seamlessly integrate with the site, enabling a smooth ingress for the emergency vehicles and also a step-free disabled-friendly access at the ground level.

The two residential towers have been planned at the rear side of the hospital, cut-off from the noise of the vehicular traffic moving along the main road.

The project has taken the aspects of sustainability and eco-compatibility into strong consideration. The following strategies have been used for the same:

  • Use of passive and active means of cooling
  • Use of exhaust louvres at all the floors for hot-air escape
  • The building has been designed to work on natural ventilation as well as air-conditioning
  • Use of projections at every level along with low-E DGUs having double-layer insulation to minimise the heat gain
  • Use of underdeck and overdeck insulation on the terraces to minimise the heat gain from the rooftop
  • The air-conditioning is as per the latest ASHRAE guidelines
  • Minimising the heat gain from the envelope by appropriate glass selection with low SHGC and high VLT
  • Maximising daylit spaces and use of occupancy sensors to minimise artificial lighting

The key highlights of the project are:

  • The façade is a blend of ribbon windows and horizontal fins to create the best patient experience possible into the building. When paired with an extensive use of glass and metal on the façade and a robust form, the building feels less like a traditional hospital and more like a healing retreat.
  • The building is designed on both active and passive cooling technology.
  • The facility, initially planned, as a multi-specialty hospital for the district was converted into the largest state-run COVID treatment facility. For this purpose, a team of architects, medical experts and HVAC engineers, reworked the services scheme for the hospital in order to adapt the building in order to curb the spread of COVID.
  • Each room is equipped with dedicated Fan Coil Units and Treated Fresh Air feeding each room. The rooms were designed as In Patient Department Wards, and not as pressure gradient isolation rooms. However, due to the COVID-19 pandemic, the IPD rooms were redesigned and converted into Class P, N and Q Isolation rooms.
  • The campus is provided with intelligent building management system, and is also equipped with pneumatic tube system and hospital information systems.
  • The building is equipped with 11 Operation Theaters, out of which 6 of the Operation Theaters are designed as modular and integrated operation theaters.
  • The surface has been kept free from any vehicular parking and a three level basement accommodates the hospital services and the car parking.

The project contributes to the imageability of the city and is an important landmark in the neighborhood because of its unique facade and architecture. Besides, the hospital is an important healthcare facility with more than 1,000 patients visiting the facility daily.

Credits

 Noida
 India
 New Okhla Industrial Development Authority
 Hospital / Health Facility
 06/2020
 71100 mq
  43,000,000.00 $
 Vastunidhi
 Anil Bansal, Shallu Bansal and Lata Giri
 M/s KPC Construction
 MEPF Design - M/s V Consulting, Structural Design - M/s Cecon Engg
 Tata Steel, Saint Gobain (Glass), Aco (Drains), Daikin (Chillers) and Alstone (ACP)
 Suryan / Dang

Curriculum

Vastunidhi was established in 1990, under the leadership of Architect Anil Bansal near New Delhi. Our work—spanning more than three decades—has come to define the language of urban spaces in a unique manner by focusing on current, pragmatic considerations that solve real-world challenges. Our expert interdisciplinary team explores flexible design solutions from conception to completion, across the domains of master planning, urban design, architecture and project management.

We understand the significance of integrating planning, engineering, and architecture to devise cohesive, comprehensive undertakings that address user needs. From state-of-the-art university campuses to infrastructure developments, our work encompasses the complete spectrum of scale and typology across India. We firmly believe that design should aspire to become much more than a response to a brief; we are committed to ensuring that it should contribute to foster dialogue and discovery in an ever-evolving world.

https://www.vastunidhi.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054