Atelier XI - Serpentine Bookhouse, focusing on climate resilience and sustainable design
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Culture
  4. Serpentine Bookhouse, focusing on climate resilience and sustainable design

Serpentine Bookhouse, focusing on climate resilience and sustainable design

Atelier XI

Culture  /  Completed
Atelier XI

The traditions and folklore of fishermen along the Dasha River inspired the architect with the design concept of a "spiral conch". The building performs like a rising spiral art sculpture, returning as much ground space as possible for plant growth and tourist activities. The end of the spiral volume faces the riverside park with an open balcony, providing visitors with a place to relax at the height of the treetops. Therefore, it is named "Serpentine Bookhouse" by the locals.

The Serpentine Bookhouse is located amidst the greenery of trees along the Dasha River Ecological Corridor. To its west, the 13-kilometer scenic pathway of the Ecological Corridor runs continuously, and the north side is close to a children's park with enjoyable sand pits attracting many family visitors, while the east side is surrounded by dense residential communities. The newly added public building includes a children's reading room of 300 square meters and a public restroom open to park visitors 24/7, serving local residents and visitors starting from the fall of 2022.

Climate resilience and sustainable design are also the focus of the project. In response to the hot local climate, continuous vertical grilles are installed as sunshade devices on the facade of the building for energy saving, which also brings a changing light and shadow experience to the interior space over time. Operable windows are installed on each reading step, and on the second-floor balcony, sliding doors can be fully opened to ensure natural ventilation and to achieve satisfactory comfort in autumn and winter seasons without using air conditioning. Material-wise, aluminum panels which are used as the main building facade material can be fully recycled after its life cycle.

Following the exterior form of the building, the interior space presents itself as a series of stepped reading spaces winding around the trees in the atrium. At the same time, it offers a panoramic view of the park landscape through floor-to-ceiling windows. The stepped reading spaces with rich height differences provide an opportunity for children to explore and satisfy their natural curiosity and cultivate their interest in independent learning. The slide is open to children every day after school, which will add a fun and exciting dimension to the space. The challenging structure of the building is achieved with steel framework. The inner and outer circles use spiral Vierendeel trusses to determine the arc shape, and the large cantilever of the viewing balcony on the second floor is supported by oblique tension enforcement. All major structural components are shipped to the site for assembly after prefabrication in the factory, minimizing the disturbance of the site construction to the park and nearby residents' lives.

The Serpentine Bookhouse embodies the urban revitalization strategy that Shenzhen has been pursuing in recent years. In the goal of adding small-scale civic and cultural buildings to serve public life in the parks and public spaces, this strategy helps public cultural projects land in a timely and accurate manner with a relatively small investment and relatively short construction time.

Credits

 Shenzhen
 Cina
 Shenzhen Nanshan District City Administration Bureau
 Children's Library
 10/2022
 396 mq
  1,100,000.00 $
 Atelier XI
 Xi Chen, Jing Zhu, Cekai Weng, Ziya Lin, Fangnan Ye, Zebang Lin, Xiansen He
 Zhang Chao

Curriculum

Founded in 2017 by XI CHEN in New York City, ATELIER XI is an architecture design practice currently based in Shenzhen, China. With work focusing on public and cultural projects at various scales, the studio aspires to create spaces that bring unique poetry and profoundness to contemporary urban and rural environments. We believe that each space, grand or tiny, is a clue to the vastness of our world, and a testimony to the glory of everyday life. By planting these quiet and resilient spaces one at a time, we envision architecture to branch out and blossom with life and narratives.

https://www.atelierxi.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054