BA - Shuangxi Lake Community Center creates a vibrant neighborhood lifestyle
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Mixed Use
  4. Shuangxi Lake Community Center creates a vibrant neighborhood lifestyle

Shuangxi Lake Community Center creates a vibrant neighborhood lifestyle

BA

Mixed Use  /  Future
BA

The design of the building takes into consideration the narrow and elongated terrain, unfolding along the river. The commercial blocks on the first two floors are fragmented and reorganized to increase accessibility and commercial value. Community service functions are elevated to the third, fourth, and fifth floors as complete blocks, creating a dynamic lower section and a concise and integrated upper section. The three-story open space serves as a shared grey area for neighborhood interactions, seamlessly blending commercial and community service functions. The design also includes different themed parks on the rooftop, third floor, and ground floor. Ultimately, the design revolves around the three essential needs of life, spirit, and ecology, forming the basic form of the building.

The project harmoniously integrates with the surrounding landscape and urban area through various park spaces. The rooftop garden provides a natural fitness area with a circular track and greenery. The neighborhood park creates a natural ambiance with shrubbery and artistic installations, attracting visitors and adding vibrancy. The lifestyle park combines commercial and recreational elements, offering nearby leisure options for residents and enhancing the project's value. Overall, the project's park spaces establish a dynamic connection with the surroundings, providing recreational opportunities and enhancing the overall aesthetic appeal.

The project prioritizes sustainability by incorporating green spaces and eco-friendly practices. The rooftop garden and neighborhood park use native plants and sustainable water systems. The design promotes biodiversity and provides habitats for wildlife. The lifestyle park includes energy-efficient lighting, recycled materials, and sustainable transportation options. These initiatives create a harmonious and environmentally responsible urban environment for residents and visitors.

The Shuangxi Lake Neighborhood Center in Jiaxing Economic Development Zone is a complex building that serves various purposes. It includes commercial areas, the main bus terminal, a community health center, a center for community services, a business hotel, and office spaces.

The design concept focuses on creating a shared and integrated space for residents through three elevated levels. The building's distinctive architecture and diverse spaces attract residents.

The layout is carefully planned to ensure convenience and easy access to commercial and convenience services on the lower floors, while offices, educational facilities, and specialized services are situated on higher floors.

The center offers leisure, entertainment, sports, learning, and creative market spaces to cater to residents' diverse interests.

Additionally, the project incorporates multiple parks and a three-dimensional social space, promoting sustainability and a vibrant community.

We are highly satisfied with the project's clear flow and diverse and well-designed functionalities. The interpretation of the community's spiritual needs was spot on, and the multiple park designs successfully integrate human activities with the natural ecosystem. Overall, the project has exceeded our expectations in terms of meeting our needs for a vibrant and harmonious neighborhood lifestyle.

Credits

 Jiaxing
 Cina
 BA
 Commercial Complex
 46200 mq
 Confidential
 Sa Feng, You Jia, Jiali Luo, Cai Long
 Wang Jun, Liu Changjiang, Chen Dong, Pang Sinan, Chen Ruiwen, Zhao Junyuan, Zhang Sijing, Chen Yi, Ye Yiping

Curriculum

BA was founded in 2014 and has always upheld the value proposition of "originating from architecture, extending beyond architecture." BA is a comprehensive design studio that integrates planning, architectural design and consulting services. Their projects encompass residential, hotel, education, office, and other sectors. They provide professional services based on the design principles of "innovation," "boundless," "exquisite," and "balance."


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.