1. Home
  2. Award 2022
  3. Villa
  4. Westgate Estate in central Oregon, designed in harmony with the site

Westgate Estate in central Oregon, designed in harmony with the site

Woods + Dangaran

Villa  /  Future
Woods + Dangaran

One of the first projects to be constructed in a new residential community, this central Oregon home was designed in harmony with its sloping site and existing vegetation and provides privacy for its residents while it embraces unobstructed, panoramic views of the Cascade Mountains and the open sky. This home’s tiered levels and branching floorplan are informed by the topography and flora of its eight-acre site. Existing pine trees surround the home and are incorporated into interior courtyards, providing privacy and establishing an intimate connection between the residence and its occupants. Sited lower than the street and hidden from traffic, the home does not disturb the landscape; passers-by observe only the green roof planted with native grasses that physically integrates with the site and visually camouflages the home. Visitors “discover” the home after experiencing a carefully crafted arrival sequence from the main road, to the driveway, to arrival. As the topography descends, the home steps down and opens up with expansive glass walls and windows. Clerestory windows under the gently sloping roof of the central pavilion gradually increase in height, pulling the eye through the house. Slipping below the roofline of the main structure, two smaller pavilions pinwheel off the central spine, and their narrow profiles provide natural lighting for most of the day. These volumes are punctuated by well-situated interior courtyards that wrap around existing pine trees and create moments of delight. To further highlight connections with nature, every room has direct access to the outdoors through doors or operable windows. The formal entry, guest suites, and formal dining room make up half of the main pavilion, abutting the auto court and grounding the building to the site. The core of the home consists of the kitchen, living room, and a play area. Two courtyards with floor-to-ceiling glazing adjoin the airy, light filled axis. At the far end of the main pavilion, the slope drops away and these spaces float above the terrain – family bedrooms, an office, and a lofty primary suite with a 270-degree view of the mountains beyond. Support spaces – garage, mudroom, pantry – occupy the southern spoke, and a large covered outdoor living area forms the northern-most spoke of the residence, taking advantage of the property’s best views. Drawn largely from nature, the materials palette is striking and serene. Sheathed in vertical planks of shou sugi ban (charred cedar), the dark exterior contrasts with lighter-toned but earthy interior finishes of white oak, board-formed concrete, and plaster. Louvered walls, glazed corridors, and skylights create varied and subtly changing spatial and visual experiences of the natural environment and a series of curated water features.

Credits

 Bend
 04/2024
 510.9667
 Confidential
 Woods + Dangaran
 Woods + Dangaran
 N/A
 N/A
 Squared Design Lab and Woods + Dangaran

Curriculum

Many firms describe their work as “transformative”—architecture as an accomplished fact. At Woods + Dangaran, we create modern homes through dialogue and exploration. By collaborating closely with our clients throughout the design process, we are better able to inspire them with the finished product. By working closely with trusted tradespersons, we can deliver work that is uncompromising in craftsmanship.

Working across the country, we design holistically and at every scale: from integrating architecture and interiors to creating custom furnishings. The result are projects that are subtle and disciplined, pure in form, and focused on realizing sublime experiences of space and light. Each building is a carefully curated journey through indoor and outdoor environments that are quietly luxurious, elegantly fluid, and warmly modern.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #United States  #Abitazione privata  #Woods + Dangaran  #Bend 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054