Arch. Alessandro Ferro - Villa B, a house with swimming pool on the edge of a small town in Veneto region
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Villa
  4. Villa B, a house with swimming pool on the edge of a small town in Veneto region

Villa B, a house with swimming pool on the edge of a small town in Veneto region

Arch. Alessandro Ferro

Villa  /  Future
Arch. Alessandro Ferro

The project consists in the construction of a villa on the edge of a small town in S. Anna di Chioggia. The plot of land is free on three sides while in the remainder there is a small building such that the garage of the house approaches it close to it. It is also possible to extend your garden with an additional 1000 square meters of land. The building was designed as a type of single-family house and has a total area of about 200 square meters distributed on one level. On the ground floor there is therefore the entrance, the large living room, the living room and the kitchen, as well as a laundry room, 2 bathrooms, a closet, a work studio, a small gym, a bedroom and a master bedroom. Also on the ground floor there is the garage for a car and a porch for a possible second car. The swimming pool allows you to cool off from the sultry heat of the hold season, while the small roof garden and the one below complete the architectural composition in a green key. The geometric and linear shapes give the building a contemporary look and a new style that differs from all the surrounding buildings. The large windows, facing the south side, allow the winter light to enter, heating the large "living" environment, while the overhang above avoids overheating in the summer, and if necessary the film darkening system glued to the windows intervenes to avoid excessive solar radiation but also to protect privacy. The windows are all sliding and, folding up, they create a unique space between inside and outside, merging all the surrounding space in a sort of great embrace with nature, while enhancing the experience of living. The north wall is almost completely devoid of windows to protect against the cold winds of the area (typical of the Bora) and at the same time guarantee greater energy savings. The flat roof allows the positioning of the photovoltaic panels for the production of electricity and at the same time collects the rainwater conveyed into a tank that reuses them later to irrigate the garden and lawn. A small barbecue hidden and set in the wall also allows you to make barbecues for evenings with relatives and friends.

Credits

 Chioggia
 Italia
 Confidential
 12/2025
 200 mq
 Arch. Alessandro Ferro
 Arch. Alessandro Ferro

Curriculum

The Studio opened in 2010 and mainly deals with residential planning in a sustainable key, combining the needs of the client with respect for the environment. - Design of the raising of three additional floors and renovation of a building in Sottomarina, intervention with proceeds of n. 2 Homes, 2 Attics with attic; for a total of 3600 m³. Client: S.L. Year 2011 - Design of a single-family house in Sottomarina; for a total of 500 m³. Client: B.M. Year 2011 - co-design of subdivision in S.Anna di Chioggia, “PN4” consisting of terraced houses, semi-detached houses and a condominium; for a total of 5250 m³. Client: C.A. Year 2011 - Single-family house project with rustic annex in S.Anna di Chioggia, for a total of 586 m³. Client: Dr. M.M. Year 2014 - Single-family house project in Sottomarina, Parco degli orti, for a total of 324 m³. Client: B.M. Year 2014

https://architettoalessandrofe...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Italia  #Residenza  #Chioggia  #Arch. Alessandro Ferro 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054