dos G arquitectos - Rainforest House, living between walls near to Panama Canal
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Villa
  4. Rainforest House, living between walls near to Panama Canal

Rainforest House, living between walls near to Panama Canal

dos G arquitectos

Villa  /  Completed
dos G arquitectos

GENIUS LOCI The project plot, near the Panama Canal, is located in the former military base of Fort Clayton that is a "Garden City" and is adjacent to a protected tropical rainforest and typical military residences. ​ ARCHITECTURE The concept is living between walls. Within the composition, six large-scale bearing axes that become permeable walls, generating the program and guiding the user to a connection between the house and the tropical rainforest but keeping it private towards the collective environment. Consequently, the house is "L" shaped with two opaque sides, formed by solid walls with punctual openings that contrast with two mainly transparent sides characterized by large windows that open into the garden and the tropical rainforest. The house is placed on the ground adapting to the existing sloped topography. Therefore, a cantilevered volume of almost six meters is generated in the main facade in front of the access road. ​ INTERIOR DESIGN The relationship between interior and exterior has been a fundamental element in the design. All the rooms in the house have full height windows that allow the functions of each one to be extended to the adjacent outdoor space. A water mirror serves as an axis between the entrance, the living area and the garden connecting the pool and generating a relationship of continuity between interior and exterior. On the ground floor there is the parking, cinema, technical rooms and rooms for service personnel. On the first level there is the main entrance, the client's private study, living room, dining room, bar, wine cellar, kitchen and laundry room. All these rooms are in facing the pool and are connected to the rest of the house through an open space where the barbecue and outdoor dining area is located, with direct connection to the kitchen. On the second level there are three bedrooms, each with a bathroom and walk in closet, as well as a den and study room. In the main room we designed a bathroom with a panoramic shower with a glass wall facing the tropical rainforest. SUSTAINABILITY Particular attention has been reserved, at the design stage, to energy efficiency. The genius loci has made us reflect on designing this house based on the basic principles of bioclimatic architecture that allow us to obtain a high standard of comfort through the control of well-being and health parameters such as air and light, temperature and humidity. The orientation and correct exposure of each space based on its own function together with the large glass surfaces, made with thermal systems to ensure optimum insulation, allow direct intervention on the air and light parameters allowing good cross ventilation and enjoyment of natural light in all the rooms of the house, reducing the use of artificial lighting. A water mirror that crosses the entire house in the longitudinal direction connecting the entrance with the pool area and social area allows controlling internal humidity, helping to cool the environment and reduce the use of air conditioning. On the other hand, the house also takes advantage of the rainwater collection for the drains of the sanitary services and for the irrigation system of the green spaces; the air conditioning system is high efficiency (VFR); the metalic structure of the project is prefabricated and bolted since it allows its total reuse. The sum of these parameters guarantee maximum comfort, contribute to considerably reducing the energy requirement and therefore make this project respectful of the environment and its context.

Credits

 Panama
 Panama
 Confidential
 09/2019
 1650 mq
 dos G arquitectos
 arch. Ginnette Gotti Carvajal, Arch. Ivan Grippaldi
 Clayton heights properties
 NEOLITH, DEKTON, VENETA CUCINE, BLUINTERNI, FOSCARINI, REXA DESIGN, GANDIA BLASCO, B&B ITALIA, POLIFORM, MOLTENI&C.,
 TIRONE GARCIA

Curriculum

dos G arquitectos was established in 2010 in Panama by Ginnette Gotti and Ivan Grippaldi. It is active in architecture, interior design and industrial design. The different professional training and cultural background of the two co-founder architects find their balance on each project that through the "contamination" that could be cultural, formal, style, etc. is enriched with an added value. Our practice is a space to understand architecture as an articulating, critical, collaborative, inclusive and transversal discipline that is inserted in the social sphere to be experienced by humans. People, contexts and scales articulate our projects in order to generate sensations, provoke, communicate and think. We design and develop projects at different scales, ranging from the object to the housing unit to the urban scale and this gives us the opportunity to face each one with greater sensitivity and empathy. We are currently working on urban planning, architecture & interiors projects.

https://www.dosgarquitectos.co...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054