1. Home
  2. Award 2022
  3. Retail
  4. Corte d'Aibo, a winery in the natural park of the Abbazia di Monteveglio

Corte d'Aibo, a winery in the natural park of the Abbazia di Monteveglio

RP studio architetti associati + Rinaldi Ingegneria

Retail  /  Completed
RP studio architetti associati + Rinaldi Ingegneria

CORTE D'AIBO - NEW WINERY, AGING CELLAR AND SHOWROOM, MONTEVEGLIO (BO) PROJECT BRIEF Corte d'Aibos’ new winery is a place where one can drink a glass of wine, learn about the rural village history and enjoy the landscape where the wine is produced. Corte d'Aibos’ ageing cellar is where the core part of the winemaking work takes place. The new winery show room acts as the telescope between the agricultural landscape of the vines and the wild landscape characterized by gullies. The building site and vineyard are nestled in the Natural Park of the Abbazia di Monteveglio, which is characterized by its unique badlands landscape. The design of Corte d'Aibos’ new winery is the result of great teamwork amongst different professionals who made their contribution while working in great harmony and with respect for each other’s work. The design team included RP Studio Associated Architects and Marco Rinaldi Engineering, but also Antonio and Mario key members of Corte d'Aibo's company, who were fundamental participants, always attentive and open to listening to proposals that were not always easy to accept. Among these key figures were: Adriano Zago, winemaker and expert in biodynamics and in oenological processes, Gianni Piombi, the site manager and Matilde Doriano the outdoor planner and green installation consultant. These and others were professionals with whom construction work was carried out in an atmosphere of open dialogue during which ideas were exchanged and integrated to create the final project. The winemaking process adopted by the company offers "certified" guarantees, which free the company from using empirical procedures of the past, and enable it to adopt advanced technologies to improve production performance of the wine both qualitatively and quantitatively. However, this is done while still maintaining the characteristics of a quality wine; something which is achieved with artisanal care that distinguishes the individuality of the product making it a unique and recognizable one. Undoubtedly, the compositional-architectural aspect of the building, in relation to the landscape in which it is inserted, contributes to enhancing the image of the wine and increases its intrinsic value. A consumer’s perceived value of the wine does not depend exclusively on its organoleptic characteristics and is instead based on several factors. These include: the image that is perceived of the place in which the wine is cultivated, the traditions and history of the land, the culture of production and the technical knowledge shared by the locals and the image and placement that the company wants to have in the market. With this in mind, the need arose to complement the production cellar with a qualified, updated, functional space dedicated to refining the relationship with customers and the landscape. This was especially important considering that the company is situated in the natural park of the abbey of Monteveglio. The new winery was designed in close proximity of the historic court following these requirements: - the building must be strongly connected to the historic court; - the building must blend in harmoniously with the existing volumes of the landscape that surrounds it; - the building is easily accessed by pedestrians and is well connected with other receptive and productive environments within the historical court; - the building functions as a new access to the court; - the building takes advantage of the difference in altimetry between the square and the meadow downstream so as to not appear imposing. The new winery recalls and reinterprets the structure of the barn. It is laid out on two levels, one of which is a semi-basement which takes advantage of the sloping landscape. The basement, in contrast with the ground floor, is a closed space which allows less light to penetrate it, for it is where the wine is produced. The ground floor is an open environment where the windows, which face the hills on one side and the badlands on the other, create an airy, permeable place, overlooking the valley. The space acts as a telescope both for those who are inside, and those who are outside, by letting in lots of light and allowing visitors to see through the winery from one end to the other. The north and south façades are characterized by arcades. The southern arcade creates a porch, a protected, yet open area, where laboratory and educational functions are performed. The northern facing arcade, instead is functional to the wine cellar and is used for labeling, storage and unloading. During initial inspections of the landscape, the idea was developed that the new winery building should not only fit within that natural context, but its perception should change with the passing of the seasons. Therefore, grapevines were planted and in some years will cover the two longest facades of the building. The east and west facades are to be covered with ornamental vines. Having vines grow on the structure of the new winery makes the building look "alive”, and makes its appearance morph throughout the seasons as the vines react to climatic variations. Along the walls of the winery, brickwork reinterpreting the classic “gelosie in laterizio” has been inserted. Historically this kind of brickwork was necessary to ventilate the high rooms of the barns. For the purposes of the winery the brickwork contributes to the buildings’ atmosphere while also creating a space that is permeable to wind. On the interior, the walls of the basement are finished with painted raw c.a., while those of the showroom are finished with wood panels to create a warm box where to stay. All interior floors are continuous black concrete smoothed with a trowel machine.

Credits

 Monteveglio
 Cooperativa Agricola La Corte scarl
 06/2021
 550
 800.000
 RP studio architetti associati
 Architectural and landscape design: RP STUDIO architetti associati -Structural and plant design: Marco Rinaldi ingegneria, Ates, INstudio
 Cooperativa Muratori Soliera
 Enological project: Adriano Zago + La Corte scarl -Works supervisor: geom. Gianni Piombi -Structural works supervisor: Marco Rinaldi ingegneria -Artistic supervision and material choices: RP STUDIO architetti associati -Indoor and outdoor light design: RP STUDIO architetti asssociati + La Corte scarl + arch Elena Labbate On Luce -Indoor and outdoor furniture design: RP STUDIO architetti associati -Gardening: Matilde D’Oriano + RP STUDIO architetti associati + La Corte scarl - Project Management: Marco Rinaldi Ingegneria
 Luca Capuano - Camilla Casadei Maldini

Curriculum

RP studio architetti associati is an architectural firm founded in 2012 by Francesco Calzolari, Marco Filippucci and Andrea Fiorini.
RP stands for RotPunkt, which in German means “redpoint”, and which indicates when a climber free-climbs a route by leading without pre-placed draws on the wall. RP is a metaphor: it symbolizes the continuous search for new ways of designing solutions.
RP works on architectural design and construction, step by step, with the aim of providing an
architecture which is unique and personalized to its customers. RP studio integrates works with
collaborators, such as engineers and environmental service teams, to develop projects in the best and most effective way to satisfy the customer's needs.
RP studio is now working for many public administrations as well as private customers.
RP studio considers a positive value hosting students or young graduates architects.

https://rpstudio.eu

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054