1. Home
  2. Award 2022
  3. Renovation
  4. A rural villa in Santa Maria di Licodia, wrapped by a cultivation of prickly pears

A rural villa in Santa Maria di Licodia, wrapped by a cultivation of prickly pears

MODUSLAB ARCHITECTURE&INTERIOR DESIGN

Renovation  /  Future
MODUSLAB ARCHITECTURE&INTERIOR DESIGN

Construction of a residential building in the countryside of Santa Maria di Licodia (province of Catania) made by grafting a steel structure on an old rural house. The landscape context where the structure will rise is characterized by the cultivation of prickly pears, which "wrap" the dry stone walls, creating a green palisade. The old rural house, with a structure in lava stone blocks will be consolidated only inside, as well as in the foundation, leaving the stone visible on the external elevations. Subsequently, the wooden covering in the central area will be removed and a steel volume will be superimposed, infill panels in insulated panels covered with seamed sheet metal, allowing the creation of another level, where the bedrooms will be allocated. The intervention also extends to the internal side where a new body will rise, in steel and with dry infill and overlooking the swimming pool area. The design idea takes its cue from the morphology of the terraced land, giving vent to an overhanging structure overlooking the "plain" below. The foundation will be built with a concrete slab with plates and anchor bolts for the subsequent positioning of the steel structure. The fixtures are provided in aluminum with thermal break with selective low-emissivity glass specchaiture. The internal partitions will be made with an aluminum frame with an interposed layer of insulation, both thermal and acoustic, and covered on both sides with a double layer of plasterboard. Both internal and external flooring in the pool area will be made of stone. The building will be equipped with a rainwater recovery system conveyed from the roof through recessed piping. In addition, 15 kw of photovoltaic panels will be installed on the roof in order to guarantee maximum energy savings, avoiding dispersion into the atmosphere. Finally, in line with an idea of ​​bioclimatic architecture, the building will be placed thinking about the orientation of the sun. embed the lighting bodies and cover the floor. The systems will be passed along the walls, avoiding the cutting of the bricks, but only by cutting the surface layer of the internal EPS coating. After the passage of the pipeline, the plasterboard lining will be created. Realizzazione di un edificio residenziale nella campagna di Santa Maria di Licodia ( provincia di Catania) realizzato innestando una struttura in acciaio su una vecchia abitazione rurale. Il contesto paesaggistico ove sorgerà la struttura è caratterizzato dalla coltivazione di fico d'india, che "fasciano" i muri a secco, creando una palizzata verde. La vecchia casa rurale, con struttura in conci di pietra lavica verrà consolidata solo all'interno, oltre che in fondazione lasciando a vista la pietra sui prospetti esterni. Successivamente verrà rimossa la copertura lignea nell'area centrale e sovrapposto un volume in acciaio, tamponature in pannelli coibentati e rivestiti da lamiera aggraffata, consentendo la creazione di un altro livello, ove verranno allocate le camere da letto. L'intervento si amplia anche sul lato interno ove sorgeranno un nuovo corpo, in acciaio e con tamponature a secco e prospiciente l'area piscina. L'idea progettuale, prende spunto dalla morfologia del terreno terrazzato, dando sfogo ad una struttura in aggetto che guarda la "piana" sottostante. La fondazione verrà realizzata con una platea in calcestruzzo con piastre e tirafondi per il successivo posizionamento della struttura in acciaio.Gli infissi sono previsti in alluminio a taglio termico con specchaiture in vetro selettivo basso emissivo. Le tramezzature interne verranno realizzate con telaio in alluminio con interposto strato di isolante, sia termico che acustico e rivestite su entrambi i lati con doppio strato di cartongesso. La pavimentazione sia interna che esterna nell’area piscina verranno realizzate in pietra . L’edificio verrà dotato di sistema di recupero delle acque piovane convogliate dalla copertura attraverso tubazione ad incasso. Inoltre, verranno istallati 15 kw di pannelli fotovoltaici sulla copertura al fine di garantire il massimo risparmio energetico evitando dispersioni in atmosfera. Infine, in linea con un idea di architettura bioclimatica, l’edificio verrà collocato pensando all’orientamento del soleIl solaio di copertura, piano, verrà realizzato con pignatte in EPS (polistirolo espanso), rivestito all’intradosso con cartongesso con la duplice funzione di incassare i corpi illuminanti e rivestire il solaio. Gli impianti verranno passati lungo le pareti, evitando il taglio dei laterizi, ma esclusivamente tagliando lo strato superficiale del rivestimento interno in EPS. Successivamente al passaggio della tubazione si procederà alla realizzazione di controfodere in cartongesso.

Credits

 SANTA MARIA DI LICODIA
 PRIVATO
 12/2023
 350
 800000
 CLAUDIO TORRISI. ERICA DRAGO
 DAVIDE SORGE

Curriculum

MODUSLAB is an architecture studio with the ambition to ensure that architecture can be perceived for the harmony of shapes and proportions, for the clean lines and for the sense of balance that derives from it. Architecture seen as simplification and rationality. The studio was born from an idea of ​​Claudio Torrisi who, after a long period of professional training and collaboration with various studios, decides to create a new professional reality with the collaboration of the architect Erica Drago. The studio approaches the definition of architecture in a transversal way, dealing with residential, commercial, tourist accommodation, catering and social architecture, with the recovery of abandoned and disused properties for subsequent reuse.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Italia  #Acciaio  #Fibra di legno  #Fibrocemento  #Pietra  #Residenza  #Pannelli fotovoltaici  #Lamiera zincata  #Copertura in acciaio  #MODUSLAB ARCHITECTURE&INTERIOR DESIGN  #Abitazione privata  #SANTA MARIA DI LICODIA 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054