1. Home
  2. Award 2022
  3. Mixed Use
  4. The rhythmic renovation of the Tianbao Cave District

The rhythmic renovation of the Tianbao Cave District

Jiakun Architects

Mixed Use  /  Completed
Jiakun Architects

The project site is next to Chishui River basin that is naturally perfect for making Chinese Baijiu. It is in the middle part of the cliff under Tianbao Peak. There are Tianbao Cave, Dibao Cave and Renhe Cave, which are the largest natural liquor-storage caves in the world. Extract the image of “Pavilion” from the Chinese classical architecture as the prototype. The design utilizes the contemporary technique to express traditional connotation, echoing the culture of Chinese liquor. The overall strategy adopts the literary narration to organize the content of multiple spatial function nodes, which creates a continuous spatial scenario. The circulation focuses on the arrangement of rhythm. According to the topography, elements like height difference and modality of the site, the space of light and shade, opening and closing, loose and tight, twists and turns are thoughtfully organized to enrich visitors’ experience. The site was originally the production area of the liquor, which has been one of the leading Chinese Baijiu for centuries. The new buildings replace the old ones with poor conditions and connect the reserved buildings scattered among the mountains in a circular loop. Composed bamboo and steel together construct a sixty-meter-long green tunnel as the entrance, giving people a strong sense of space. The weathering steel pavilion cantilevers on the foundation bed that visitors can overlook the natural beauty. The interior of the foundation bed is a reception hall. The long horizontal window facing the Chishui River provides a photo frame of distant mountains. Following the path, visitors will see the Poetic Liquor Yard, which demonstrates famous quotes about Chinese liquors. The three sides of the overhanging corridor are enclosed, surrounded by the mirror-like water. Walk through the plank road in the woods and enter into the Tree Yard. The Tree Yard has low space with a suspending roof. Windows are designed when there are trees, allowing the sun to draw a mosaic of light on the ground. The panoramic projection on the surrounding walls presenting the liquor-making scene. Following the Tree Yard, visitors will arrive at the Exhibition Hall of Lang. Full height racks are arranged on both sides. Mirrors are installed on the ceiling and the ground, applying the sense of “limitlessness” through multiple reflections. Move along the corridor to reach the blending experience area. Under the concrete arched beams, there are scattered individual blending experience rooms. The Liquor Tasting Pavilion with the far-reaching eaves stands in the sky and is surrounded by water. With a cup of Lang in the gentle breeze, visitors can gaze into the distance. Visitors walk through the cherry blossoms along the cascade of stairs and are able to enjoy various sceneries. The sloped elevator stands up to the mountain, connecting the Cliff Restaurant and Renhe Cave. The fair-faced concrete and the local stone are piled up and integrated into the landscape, forming the bed of basic functional areas. The orange-red weathering steel framework is cantilevered over the bed, lightly floating in the sky, which conveys the Oriental classical imagination dwelling in nature. The project is interwoven in two characteristics, sediment and floating, being integrated into the mountain and tripping in the landscape.

Credits

 Luzhou
 Sichuan Gulin Lang Baijiu Group
 06/2020
 8478
 4800000
 LIU Jiakun
 YANG Ying, HAN Qi, ZHU Weikun, WEN Feng, QU Yiming, LIU Su, WU Luyi, TAO Qiuye, LIU Xiangdong, WEI Zhiming, LI Jing
 Arch- Exist

Curriculum

Jiakun Architects was founded by Jiakun Liu in 1999. Since then, Jiakun Architects has continuously organized and also participated in various international collaborations and exhibitions. Jiakun Liu, the Founder and Principal Architect of Jiakun Architects, aims to solve contemporary architectural issues with a sense of realism - an approach inspired by folk wisdom - for each project. His practice has a focus on social reality and a respect for local context and vernacular craftsmanship. Liu's projects had exhibited at the 15th International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia, the 56th International Art Exhibition of La Biennale di Venezia and many other international exhibitions. He has been longlisted on many domestic and international architectural awards as well. Meanwhile, he has been invited to lecture at many top universities around the world.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054