Ben Adams Architects - Graphite Square connects the formerly disjointed urban streetscape
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Mixed Use
  4. Graphite Square connects the formerly disjointed urban streetscape

Graphite Square connects the formerly disjointed urban streetscape

Ben Adams Architects

Mixed Use  /  Future
Ben Adams Architects

Graphite Square is a new mixed use building in London designed by Ben Adams Architects in collaboration with KAP Studios. This building is currently on site and when complete will deliver 160 residential units and a new public open space, alongside 215,000 sqft of new floor space. Grade A offices, flexible workspace units designed specifically for local businesses, a Methodist Church, and small scale shops will create a unique urban destination. The history of Lambeth is one of factories and warehouses giving way to terraced houses and pleasure gardens, before its 21st century reinvention as the greenest borough in central London. This is a private development that makes many and varied improvements to the public realm through new pocket parks, public routes to connect disjointed local streets and layers of privacy for office workers and home owners. It replaces a local eyesore whose dilapidation has dismayed its neighbours for decades with a compelling collection of new buildings that look to the future with a respectful nod to the local past. Working with KAP Studios on conceptual design, our proposals have sought to maximise public amenity on this tight urban site with two new open spaces, trees, planters and play-space, all connecting to a wider urban context. The scheme is accessed via an 60 ft wide double-height cut through, creating a direct pedestrian connection between Worgan Street and Vauxhall Walk and helping to connect the formerly disjointed urban streetscape. The new spaces are both lively and inviting, activated by a vibrant layer of retail, co-working and small-scale makers workshops at ground level. Residential units maximise connections to the outside with generous winter gardens recessed for privacy. A four-storey office podium is topped with a fully landscaped terrace which offers a shared amenity for the residential blocks above, and one which creates a dialogue between the layers of public and private external space within the development. Design details reference the industrial heritage of the site, with buildings characterised by saw-tooth roof forms, characterful brickwork, layered masonry construction and deep reveals. Steel framed windows sit within large openings to create year round winter gardens for every apartment, and the pedestrianised hard landscaping of the ground plane connects four new entrances to the site with fully public access.

Credits

 London
 06/2025
 27800
 126470000
 Max Fordham, DP9, WSP, MSP, HTS, Point2
 INK

Curriculum

At Ben Adams Architects we create buildings that both inspire and delight across a variety of sectors ranging from £1 million to £400 million.

Our practice was founded in 2010 and quickly established a reputation for delivering high quality, flexible buildings that support our clients’ ambitions.
Our work demonstrates architectural and commercial consistency, yet our projects are individually distinctive and the result of bespoke thinking rather than formulaic solutions.
We combine a rational process of design driven by brief, costs and contextual analysis. A strong instinct for the ‘right’ design response, cumulatively developed on each and every project, is essential in creating buildings that both inspire and delight.
We want our buildings to contribute to the creation of sustainable neighbourhoods, providing homes which respond to a variety of needs and agendas with ingenious and vibrant space making and sculpting of light.

https://www.benadamsarchitects...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054