1. Home
  2. Award 2022
  3. Landscape
  4. Zhejiang Conservatory of Music, a floating cornice on the brook

Zhejiang Conservatory of Music, a floating cornice on the brook

line+

Landscape  /  Completed
line+

The Zhejiang Conservatory of Music’s Floating Cornice is a public landscape feature by the brook that moves organically across the campus. The campus is a rare nationally designated natural picturesque region that serves not only students but also the larger audience of music lovers and naturalists because of its unique natural resources and architectural style. As a result, the design of the Floating Cornice focuses on three key challenges: the first, and most important, is to consider the site’s original landscape context; the second, to connect the teaching and living building groups in the north and south; and the third, to create a communication space that allows art activities to occur at any time. Target 01: renovation strategy with minimal intervention meets aesthetic, functional and technical criteria. The existing site was an abandoned garden by a brook. Initially, the designers sorted out the site’s biological environment and silted excavation, providing a basic map for the next design. The idea of the floating volume is aimed to preserve the site’s ecological integrity by avoiding any existing plants, and provide enough shelter spaces to meet the hot, humid, rainy climate. The folded form’s adaptability allows it to be turned into roofs above and seats downwards to rich the variety of forms and functions for sitting, observing, and roaming. As the fine arts is also an influence on the architectural quality, the structure design satisfies both aesthetic and technical criteria. With the help of structure design, the roof’s structural system employs simply supported box beams with only 5 steel columns to make the corridor seem lighter. Target 02: a new ecological system with aquatic plants fully interacts with the structure. Operating according to a superposition and diversity of atmospheres, climates and ecological restoration, the designers established a new ecological system with aquatic plants, while the building space fully interacting with the natural landscape. As a consequence, the abandoned garden has been resurrected with vibrant scenes, such as the sun shining through the trees and wooden corridor, and brook water running over the wooden bridge, stimulating interest and engagement between these aspiring musicians. Because of the distinctive setting, a variety of social art events are organized. Floating Cornice, as part of the campus, provides an environmentally friendly, creative, pleasant, and versatile public area, as well as additional opportunity for outdoor art activities. Target 03: Another essential consideration in this design is long-term viability. The steel framework is prefabricated at the factory and installed on site throughout the building process, which not only speeds up the process but also assures precision. A pine board ceiling protrudes downwards, forming a quadrangular pyramid, beneath the box beam. To maintain the integrity of the construction and the smoothness and simplicity of the design, a steel column stands downward at the peak of the pyramid, and LED lights are placed along the border of the ceiling. The best choice of the material is the wood with its ductility performance, warm texture and long-term sustainability. All wood and steel are placed on site, which is efficient and easy with less pollution. Cheap energy usage with little pollutants, as well as low operating and maintenance expenses.

Credits

 Hangzhou
 09/2021
 409
 Confidential
 line+
 Zhu Peidong (Chief Architect / Design Principal), Li Shangyang (Landscape Principal), Sun Xiaoyu, Zhou Yang (architecture); Jin Jianbo, Zhang Wenjie, Chi Xiaomei (landscape)

Curriculum

Founded by Meng Fanhao and Zhu Peidong, line+ is a diversified emerging design firm with international reputation. Currently, it has offices in Hangzhou and Shanghai. "line" is the boundary, based on architectural design, and "+" aims to break through the clear boundaries of traditional industries, take "space empowerment" as the core strategy of research and creation, and respond to the existing problems of urban and rural areas in the current era, so as to realize the value iteration and release of architecture in social, economic, cultural and other fields.

http://www.lineplus.studio/en/...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054