1. Home
  2. Award 2022
  3. Interior
  4. Reinterpreting the conventional concepts of home

Reinterpreting the conventional concepts of home

CHIH-DA LIN

Interior  /  Completed
CHIH-DA LIN

Shui On Lake Ville V - Special Home Type - A Home for Producers This case introduces a special home type - A Home for Producers on Lake Ville V, located in Xintiandi, the heart of downtown Shanghai. As a top landmark in Shanghai, Lake Ville V, is not only a residence, but also a symbol of Shanghai’s cultural heritage, carrying the unique style and artistic atmosphere of the city. Due to its premium geographic location and high-quality positioning, Lake Ville V offers the pursuit of an elite lifestyle and attracts residents who know how to enjoy the best in life. Chih-Da Lin, chief designer of Superorganism Architects, spent two and a half years polishing and refining the "Let's Play" design theme for this Home for Producers. Here, an integration of the East and the West, classic and trendy, fashionable and timeless, culminates in a harmonious dialogue with time and space. Character Position Occupation: Director or Producer An accomplished couple in the film industry with great artistic sense and taste This is not the couple's primary residence, but a place for them to meet friends, socialize, be inspired, and cultivate creative energy. In line with their pursuit of an elite lifestyle, the entire space is of high class with the upmost sense of quality. Although in most cases the space is exclusive for the couple, due to their extensive social resources and vast network across industries, the functionality of the space is of paramount importance in order to meet the demand for the clients’ daily social activities and gatherings. ⮚ Layout With a thorough understanding of the characters and their lifestyle, the designer paid more attention to the movement of the space, and whether the sense of harmony matched their distinct lifestyle. Conventional concepts of ‘home’ were abandoned in order to transform the layout from a traditional single-family flat into a revolutionary villa featuring a bright and airy space on the ground level, with an independent and private space on the second floor, delivering diverse choices for daily living. ⮚ Design Language Inspired by Shanghai's unique romantic culture, Lin transformed the linear image that echoes the details of the Shikumen in Shanghai’s Xintiandi into a design language that runs through the whole set of hardscape design. Differentiating from traditionally popular rounded designs, Lin has created a stylish curved design imbued with Shanghai features in a fusion of the East and West. In addition to the eye-catching arch shape of the entrance, the lower corner of the partition wall between the entrance and the living room, a large area of the living room backdrop’s molding edge, the arch at the end of the channel doorway, and many other interior design elements all demonstrate the signature curvature. This subtle design element helps make the lines smooth and permeable, softening the angularity, and gives the space a sense of style and art. Design Highlights The designer has planned more potential functional spaces for socializing, working, and living in the producer’s 500-square-meter house: - The garden entrance offers a sense of ritual and relaxation - The indoor recreation and sports area, adjacent to the first floor master bedroom, connects to a small private outdoor garden - The dining room and outdoor wrap-around garden create a convivial atmosphere for socializing and gatherings - The stairwell on the first floor connects to the entrance door of the elevator lobby, which leads directly to the underground garage - The social lounge on the first floor connects the outdoor garden, creating a relaxed and pleasant after-party atmosphere - The study on the first floor is designed in accordance with the size of a bedroom and can easily adapt to any future changes or expansion needs - On the second floor, there is a separate bedroom and recreation room, so that occasionally, if one person goes to bed, the other could enter the house directly from the garage to the second floor without disturbing their spouse Whether a whole functional area or a corner of a space, soft furnishings were vital elements for overall space dynamics. The designer strictly adhered to this key point throughout the design process, integrating hard and soft furnishings for a natural and smooth space layout. Each detail was painstakingly refined for the ultimate and fullest effect. In the design of the revolving staircase, the sense of curvature of the whole space was maintained by perfectly splicing pieces of wood veneer to elegantly wrap around the staircase. In addition, each piece of wood veneer is integrated into every staircase step by hand to achieve a seamless look. The outdoor space of nearly 200 square meters is designed for various activities in the garden. Complemented by the visual permeability of PEEKABOO, the greenery creates a playfulness in space density. This exquisite two-story home with garden paths and soft furnishings reaches another level of luxury and elegance, subtly blending historical style with contemporary lifestyle.

Credits

 Shanghai City
 Shui On Lake Ville V
 03/2021
 488
 22410000
 Robert A.M Stern
 CHIH-DA LIN, Takang Hsu, Emily Chang, Stacy Song

Curriculum

Taiwan architecture and interior designer Chih-Da Lin, was born in 1981 and studied in London for 10 years, graduated from Architectural Association School of Architecture in 2008. Since years, he worked as a designer and a consultant for high level brands and residences, for showrooms and homes. In 2018 he founded Superoganism Architects Studio, which is dedicated specifically to architectural planning and interior design, and has won many design awards at home and abroad since its establishment.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Cina  #Residenza  #Shanghai City  #Abitazione privata  #CHIH-DA LIN 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054