1. Home
  2. Award 2022
  3. Housing
  4. The West Residence Club, a building that reflects the unpolished history and character of the Hell's Kitchen area

The West Residence Club, a building that reflects the unpolished history and character of the Hell's Kitchen area

concrete

Housing  /  Completed
concrete

Concrete has created a unique residential project in New York City, a 219-residence condominium in the mystique Hell's Kitchen: 547 West 47th street, The West Residence Club. Concrete presents its first residential project on Manhattan. 547 West 47th street, The West Residence is a unique residential building; with loft-type apartments designed in an up-cycled brick base, and penthouse-like apartments located in the cloud, the open and bright top of the building exploiting views over the Hudson river and the cosmopolite New York skyline. Housing 219 of apartments, The West Residence Club opened its doors in the spring of 2022. Concrete is responsible for the architecture, interior and landscape design of the project. The West Residence Club is located in Hell's Kitchen, one of Manhattan's most sprouting neighborhoods. The neighbourhood is known for its industrial character and its rich, colourful history, which combined, create an unmistakable mystique. Today it offers varied urban architecture from brick warehouses and low-rise showrooms to open parking lots and original townhouses. Its unique mix of residents, companies, independent shops and small restaurants has made it into a dynamic neighbourhood. The West Residence Club is meant for explorers who want to live in a building that reflects the unpolished history and character of the Hell's Kitchen area. It introduces a new way of living; its condos – a mix of studios, 1and 2+ bedroom apartments – are smartly designed from the inside out to create the best residential experience, enhanced by extensive communal spaces and outdoor areas. The base of the building offers a loft-type experience, with a robust brick facade referring to both the warehouse character of the area as well as the townhouses in the side streets. The super light and airy apartments on the top floors are designed to make the most of the views over Manhattan Skyline and the Hudson River. The U-shaped building stretches from the corners of 47th Street and 48th Street along 11th Avenue. The 7-storey brick base of the building is an extension of the townhouse-like character of the two streets, and connects to the brick warehouse architecture of the avenues. The brick facades are carefully crafted in rich detailed patterns. Both the bricks and the patterns were custom-designed and hand-made specifically for The West Residence Club in collaboration with upcycling company StoneCycling. The brickwork combined with large industrial windows create street-oriented, typical NY loft-type studios and 1-bedroom apartments on the lower floors. Inspired by the social function of New York-style stoops, the main entrance of the building is formed by a small entrance plaza that forms a smooth transition between the public street and the private building. The plaza has different seating facilities embedded in green that encompass a central tree. Higher up in the building, it is all about the cosmopolitan life that New York is famous for, with views over New York's iconic skyline and the sunset over Hudson River. Glass boxes that pop in and out of the building create unique views and orientations in each apartment and provide every unit with a large private terrace. This results in a lightweight, transparent and almost cloud-like architecture that reflects the unique experience each of the apartments offers. The amenities at 547 West 47th Street bring the residents together to form a thriving community known as The West Residence Club. It includes specific areas to work, a glass house in the backyard, a double-height gym, a playroom for kids, and two in-house hotel-style guest rooms that can be booked for visitors. The 8th floor roof deck accommodates a rooftop field and pocket park including a dog run, an outdoor kitchen and an indoor communal kitchen and dining space. On the top roof an extensive pool deck is combined with BBQ pits and communal seating areas under a wooden pergola to enjoy the sunset and extensive views over the Hudson River and Midtown Manhattan Skyline. All of these spaces are created to enhance comfort, facilitate functionalities for residents, and foster interaction between them. The design also involved a special focus on dedicated workspaces to facilitate working from home, including a full glass greenhouse in the garden filled with bookshelves, a fireplace and a large worktable, and two meeting/working rooms stacked with office supplies and equipment. Interaction between residents is further fuelled by the communal kitchen – to be programmed with food gatherings – further fueled by a dining room and adjacent outdoor kitchen. A major focal point of the building is the craftsmanship of the construction and design; bespoke interior and exterior elements create a sophisticated atmosphere in which every detail matters. This includes a 5-storey custom mural, created by artist Rubin. This craftsmanship comes to culmination in the intricate brickwork of The West's facade, the result of a collaboration between Concrete and StoneCycling, a Dutch firm committed to the sustainable manufacturing of upcycled bricks. The brick matrix itself is a proprietary mix of recovered construction debris blended with raw clay quarried in The Netherlands. Over 260.000 kg of waste has been up-cycled in the bricks used in this building. A total of forty different brick shapes and sizes were required for the project, and each piece was individually hand-brushed with a subtly reflective glass glaze before being fired in a centuries-old factory. The unique glass glaze creates a variety of shades and glossiness during the day, resulting in a different read of the building every time one sees it. This complex process is just one example of the perfectionist approach applied to the architecture and interior. All efforts are dedicated to create a building that pays tribute to its location and creates a memorable and unique experience for its residents.

Credits

 New York City, NY
 Ironstate Development, Hoboken, NJ, USA with SK Development, New York City, NY, USA
 06/2022
 19500
 1
 concrete, amsterdam
 Erikjan Vermeulen, Iwan Hameleers, Jolijn Vonk, Matthijs Hombergen, Sofie Ruytenberg, Daisy Koppendraaier, Mark Haenen, Debbie van Dijk, Carlijn Stadig, Joshua Boyd, Natalia Kozyra, Mieke Billekens
 CMA Construction Management, LLC, Newark, NJ, USA
 civil engineer: Stonefield Engineering and Design LLC, New York City, NY, USA / structural engineer: GACE Consulting Engineers, New York City, NY, USA / MEP engineer: GEA Consulting Engineers, New York City, NY, USA / executive landscape architect: Twin Landscape & Construction, New York City, NY, USA / graffiti exterior wall: Tony “Rubin” Sjöman, New York City, NY, USA / brand design: Pandiscio Green, New York City, NY, USA / marketing & sales agent: Corcoran Sunshine Marketing Group
 shopfitter communal spaces: Roord Interior works, Amsterdam, NL / supplier loose furniture: BigBrands, Rotterdam, NL / brick for facade: Stonecycling, Amsterdam, NL / bespoke furniture: production by Roord, Amsterdam, NL / apartment numbers fixture: execution by Frandsen, Horsens, DK
 Ewout Huibers for Concrete & Donna Dotan for The West

Curriculum

concrete is a group of people.
a team of 50 curious people from a range of creative fields.
concrete loves provoking, confusing, philosophizing, art, haute cuisine, burgers,
and (most of all) shattering dogmas.
concrete develops concepts. We develop them in architecture, interior, urban design, branding and conceptual programming.
concrete believes in people before buildings.
concrete thinks that form follows life.
concrete welcomes like-minded thinkers: clients, experts, future colleagues, creatives.
concrete wants the best answers, not the easiest solutions.

https://547w47.com

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Stati Uniti  #Laterizio  #Complesso residenziale  #Concrete  #New York City, NY 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054