1. Home
  2. Award 2022
  3. Housing
  4. Allure-Batignolles, it can be invisible

Allure-Batignolles, it can be invisible

ITAR ARCHITECTURES

Housing  /  Completed
ITAR ARCHITECTURES

CLICHY-BATIGNOLLES ECO-DISTRICT The area of the Batignolles, in the 17th arrondissement of Paris, was from the mid-19th century on largely dedicated to the development of railway-related activities of the St Lazare train station and the lines terminating there. The facilities housing these activities eventually became in part obsolete. Consequently, remaining railway functions had to be reorganized. This freed up a vast area for the development of new uses. Here, the unfolding of new way of imagining Parisian life has been fostered, within a decidedly eco-responsible framework. New buildings in this sector respect the ambitious Paris Climate Plan and an exacting set of environmental specifications designed just for this new district. This area of the city also benefits from zoning that has increased the maximum building height for constructions to up to 50 meters, thus enabling the project for the lot O6B to fit into a new urban skyline for the Batignolles neighborhood expressed through contemporary architectural styles. LIKE A SHOP’S PROW AT THE EDGE OF A PARK The triangular-shaped lot O6B has welcomed a new outsized work of origami. It is the product of a dialog between the two architecture firms Fresh and Itar, for two contractors, Ogic and Demathieu Bard Immobilier, engaged here to assist in the reinvention of forms of housing integrated into the heart of the Batignolles. This polyphonic architecture of 121 apartments of offerings for first-time and intermediate buyers is based on three distinct typologies: three-story townhouses, a seven-story building and another fifteen-story building rising to a height of 50 meters, which resembles the prow of a ship. Each of its sides offers sweeping views of the vast Parisian landscape with its easily recognized peaks: toward Parc Martin-Luther-King and the tower of the high court to the north, La Défense to the west, the Eiffel Tower to the south and Martin Luther King Park and Montmartre to the east. ANCHORING THE CORNERS OF THE SITE AND MAKING THE CORE OF THE CITY BLOCK POROUS The three corners of this plot are occupied by three volumes of varying heights: The 15-story tower, “Bâtiment A”, at the corner of the park and the Rue Mstislav Rostropovitch; the plot of the 7-story “Bâtiment B” facing the new roadway; and the 2-story houses facing the park. The variations in the skyline of this new district offer hollowed and staggered volumes alternating with protruding elements and perspectives opening toward the green spaces at the core of the city block and Parc Martin Luther King. In the center of the block, the building is at a human-scale, with a garden inviting inhabitants to enjoy fresh air and calm. Planted with trees, this garden is furnished with benches designed to foster sharing and relaxation. The building volumes are also expressed through the specific use of materials on the façades and through the design of exterior spaces. Thus, the tower is composed of prefabricated sandwich panels of reinforced concrete with a colored-stone moiré effect, while bricks are used for the plot with the 7-story building and the houses facing the park. FAÇADE INTERPLAY Two types of façades characterize the 15-story building: the animated façades, “articulated” westward and eastward, offer generous outdoor spaces while the smooth façades on the north and south contain “aquarium windows”, designed as broad openings onto the landscape. The structure of Bâtiment A is comprised of four veils of pierced partition walls designed to create modularity between stress-bearing frames. These partition walls can support wide balconies reaching a depth of 2.8m, which is what creates the appearance of movement on the façades. The extremely smooth, solid and mineral north façade is composed of prefabricated, high-performance concrete panels presenting a matrix of fine vertical grooves, echoing the verticality of the filters on the balconies. “Bâtiment B” is a volume with brick façades, offering loggias/balconies carved out of the structure’s three corners, yet remaining integrated with the volume. The hand-molded brown and light gray bricks have been laid against the exterior insulation to compose a complex pattern. Exterior carpentry highlights the same alternating series of framed horizontal bays, tying together two windows and a central trumeau made of champagne-tinted aluminum. The loggias are set off by gold-tinted aluminum frames as well. The varying volumes of the houses signify their function, repeating the same series of openings as the loggias in Bâtiment B, creating a unit of language and the interplay of brick solids and voids. The hollows individualize the houses, making them clearly identifiable from the park, and thus offering many private spaces for each house. EXTERIOR SPACES Each apartment possesses a generous outdoor space averaging 12m², treated either as a loggia set within the volume, or as a balcony facing the park and the west side of Paris. The balconies of the tower extend the mostly glazed living rooms toward the outdoors, thereby enhancing the quality of life in apartments. The design varies on every other floor, creating the effects of double height necessary for bringing natural light into the apartments and for offering skyward views. By giving the 50-meter tower a specific visual scale, they enhance the verticality of the tower and individualize the apartments on the façade. Fixed, fence-like, floor-to-ceiling filters, placed in a staggered position on every other level, ensuring privacy to part of the balconies and blocking direct views from one floor to the next. Here, the aim is to ensure privacy in relation to the balconies of neighboring apartments while ensuring light can penetrate.

Credits

 Paris
 OGIC and Demathieu Bard immobilier
 03/2018
 8500
 18000000
 ITAR Architectures and Fresh Architectures
 Elioth, Elithis Ingénierie, CTE, Bollinger+Grohmann, Aïda, Base Paysage
 Demathieu Bard Construction
 ©SergioGrazia and ©11h45 and ©david Foessel

Curriculum

ITAR ARCHITECTURES is an architectural practice focusing on the convergence of architectural and engineering work cultures. The main projects of the office are social housing, renewals of large housing developments and student residences. They demonstrate the social commitment of our practice of architecture. Each project is an opportunity to put inhabitants at the center of our reflections and the work on designing quality living spaces that facilitate social cohesion. Each project is a singular story, a particular contextualization and an opportunity to offer a little luxury (outdoor spaces, volumes, light) for everyone, to compensate the inconveniences of living collectively. Residential buildings are like small communities, and Ingrid Taillandier is convinced they have a role to play in their social functioning.

https://www.itar.fr

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Francia  #Complesso residenziale  #Parigi  #ITAR ARCHITECTURES 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054