1. Home
  2. Award 2022
  3. House
  4. Zeytinli House, the scent of olive trees and vineyards

Zeytinli House, the scent of olive trees and vineyards

Office Istanbul Architects

House  /  Completed
Office Istanbul Architects

Inspired by the Mediterranean life, Zeytinli House is located in the countryside of Seferihisar, Izmir, in western Turkey. Gölcük Village; appears at the highest point of the hill. The green hills flowing between each other, surrounded by olive trees, and the vineyards that have given life to Teos wines for years almost shape the geomorphology of Gölcük Village. The relationship between the duplex stone structure and the additional living spaces, which have existed in the courtyard that has been left to solitude for years, begins to impress you even before you step into the building. Therefore, Zeytinli House is a different interpretation of modern architecture that combines with the traditional, apart from the concept of city and time. The courtyard and space, which takes shelter between the stone walls that emerge as one piece from the soil, almost disappear in the silhouette of the village with its scale. The old duplex stone house, which touches the traces of the past in this extraordinary geography with its presence in the courtyard, reflects a beautiful representation of the ancient lifestyle of Anatolian civilizations, which is used as a living space with six barns. The building walls were preserved, and the interior was re-functionalized to meet the needs of the user's modern life. Spaces designed with the aim of a calm and slow life were revived within the new stone walls bearing the traces of all the old buildings. The interior and exterior separation, which disappears with the transparencies and the surface texture designed uninterruptedly throughout the building, softly leaks daylight and unique nature sounds through the openings of the building, along with its high permeability. Zeytinli House reaches out to us with a fresh stage experience every time. It is a journey with neither beginning nor end. The "courtyard", which can be defined as a transition space between interior and exterior, is the essential character of this building from the past to the present. The reflection pool, which forms a wide horizontal surface in the courtyard, plays an active role in bringing the unique sky movements and the green spaces with many tones into the building and offers a unique experience to the user. The structure surprises its users with a different perception almost every hour of the day; the static state of everything flows softly towards nature and stops 'that moment'. The bright sunlight, the gentle wind, the sound of the birds, the effect of the wind, the texture of the stone and the scent of the plants seem to exist and end here.

Credits

 İzmir
 05/2022
 124
 250.000
 Kemal Serkan Demir, Ece Türkel
 Kemal Serkan Demir, Ece Türkel, Lara Uyal, Murat Kumbaracı, Can Sözeri, Şeval Özakça, Zülal Coşan, Gizem Güleryüz
 Office Istanbul Architects

Curriculum

Office Istanbul was founded in 2011 by Kemal Serkan Demir and Ece Türkel.
Office Istanbul strives to make a significant contribution to the discipline of architecture, to continue developing our qualities with respect to design, technology, knowledge and management. Office Istanbul intends to create research based architecture with a wide range of projects including all kind of design, from the scale of a lighting fixture to urban under the mission of ''The Timeless Design Quality''.

https://www.officeistanbularch...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Pietra  #Struttura in acciaio  #Turchia  #Izmir  #Abitazione privata  #Office Istanbul Architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054