1. Home
  2. Award 2022
  3. House
  4. An expression of Biophilia technique: Figueira's Residence

An expression of Biophilia technique: Figueira's Residence

Vivian Coser Arquitetos Associados

House  /  Future
Vivian Coser Arquitetos Associados

The Figueiras Residence principle is to exhibit its closeness to nature and the low environmental impact, right at the facade there is evidence of the use of materials such as wood, plants, and concrete. The upper floor planter and the skylight that allows sunlight in, are examples of this approach. The Figueiras Residence entrance hall gives access to the social and service areas and to the stairs that lead to the second floor. On the second floor, the intimate sector is located, with an intimate living room, a master suite, two other suites, a playroom, a fitness center, and a rooftop. The first level includes an office, a guest bedroom, a kitchen, a laundry area and a 15-foot high living room with access to a balcony connected to the gourmet area and a swimming pool. The Gourmet area has a garden with an orchard, while the pool is adjacent to the steam room. The Biophilia technique applied in this architectural project ensures a connection with nature and reproduces a sense of peace and tranquility, turning the residence into a haven from the city' intense rhythm. Spaces are created that bring residents closer to the natural, such as the internal garden located under the stairs, which becomes a space for contemplation, another located on the rooftop with grass and plants, being a space for use, and the vegetation next to the windows, that attracts animals from the local ecosystem with varied sounds, colors and smells. Moreover, the solution to reduce the environmental impacts caused by the construction and its use over the years is the use of both certified materials and low-carbon emissions. The choice of these materials is carried out so that they have a low visual impact on the surroundings, such as concrete, gray frames and wood; these colors are intended to refer to the colors of nature, such as stones and logs. The roof receives photovoltaic plates that allow the capture of clean energy converted for domestic use. Green roofs were also inserted in the roofs, which have several sustainable benefits, such as thermal comfort, and increased relative humidity of the environment. The green roof also allows for greater drainage, avoiding flooding and facilitating the use of rainwater, which can be reused. The strategic positioning of the openings guarantees cross-ventilation and natural lighting which, in turn, is controlled by wooden louvers, ensuring thermal and lighting comfort in the internal environments. Such solutions, combined with a green roof, reduce significantly the energy costs for air conditioning.

Credits

 Vitória
 12/2023
 355
 250000
 Vivian Coser, Diego Pandolfi and Amanda Lóss
 Lina Stephany Leal and Isabella Barbosa

Curriculum

Founded in 2006, based in São Paulo and Espírito Santo in Brazil, the Vivian Coser Arquitetos Associados office consists of a multidisciplinary team of architects and designers, a member of the Green Building Council, dedicated to detail and creative expression, always prioritizing the connection with nature. Our inspirations are based on the unique integration of cultural travel experiences around the world, and on the relentless pursuit of sharpening our vision for creating unique and exclusive projects.
Focused on excellent service, the office presents innovative architectural solutions that integrate architecture and the natural environment, signing projects that aim to implement biophilic and sustainable concepts, constituting the balance of contemporary architecture in multiple ways, and increasing longevity and quality of life of users of creations, from
architectural projects, interiors and product design in the most varied scales.

https://viviancoser.com.br

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Vitoria  #Brasile  #Calcestruzzo  #Residenza  #BIM  #Vivian Coser Arquitetos Associados 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054