1. Home
  2. Award 2022
  3. Hospitality
  4. Zolaism Café, glass and rocks

Zolaism Café, glass and rocks

B.L.U.E. Architecture Studio

Hospitality  /  Completed
B.L.U.E. Architecture Studio

1/ project overview Located in the plaza of the community, the site is an addition attached to the north side of the original building of cinema, facing the main road and featuring a wide field of view. The philosophy of the brand derives from the natural beauty of mountains and seas. Because of the brand concept and the humanistic atmosphere of the community by the sea, we drew inspirations from nature while respecting the spirit of the site and continuing the brand spirit. 2/ design concept The design starts from nature. In the vast world, humans are small and lonely entity. The tranquility and vastness of nature help people to escape from the rhythm of urban life and to return to their true nature. Here, we hope the architecture can be a spiritual place for people to settle down. The design also starts from emotion. Living in highly-industrialized and information-based modern cities, people can hardly build emotional connection with objects and spaces; they can hardly feel truly relaxed and free. We contend that today’s architecture needs more irrational characteristics in order to highlight the value of emotions. Space is not only a container for specific functions, but more importantly, also a carrier of emotions and memories. Thus, the sense of experience and spirituality of architecture have become the core of our design. 3/ architectural form In the open small plaza, several rocks with natural form are scattered in between, supporting a large eave. With its back against the north facade of the original cinema building, the architecture of Zolaism is featured with three sides of glass curtain wall enclosures, forming a whole space that integrates the interior and the exterior. The organic form of the stones, on one hand, seems random and improvisational; on the other hand, the stones with different sizes play the role of hidden steel column structure, and also help divide functional areas. Inside the two largest rocks are private resting rooms, and the shapes have combined the function of fixed seating at the bottom. The scattered seatings spread freely throughout the spaces between the mountain rocks. The plan gives the whole space a sense of fluidity and openness, providing guests a constantly changing spatial experience while walking. The stone shapes were created by GRC pouring: the natural texture of concrete has revealed coarse and heavy texture of the rocks, while forming a strong visual contrast with the lightness and transparency of the surrounding ultra-clear glass in order to emphasize a sense of power of the form. The frameless full-height glass curtain walls introduce plenty of sunlight into the indoor space, and the dynamic play of light and shadows changes over time, providing guests a feeling of resting in nature. 4/ construction process Compared to conventional architectural projects, the design and construction process of Zolaism has made some breakthroughs. From the beginning of the design process, we explored the spatial form through handmade models. We started from physical foam models with a scale of 1:100, and made sets of different models to study the composition of architectural space. During our exploration, the foam corroded by glue presented natural and uneven texture, and the vivid form occasionally helped our design process. With the deepening of the design project, we gradually enlarged the scale of models, and eventually finalized the spatial form and organization with a 1:30 model, and then the production of model making was started at a professional factory. At first, a 1:10 handmade clay model was created. Clay, as natural material, provides us a more intuitive understanding and grasp of the form and aesthetics of the space. Subsequently, the scale of the model continued to be enlarged during constant adjustments until the 1:1 clay sculpture model was finalized. The entire production process relied on neither the help of computer 3D modeling nor construction documents. Instead, it was all done by hand of the designers and the contractor. Then after the turnover formwork and GRC module pouring process, the finished and individual modules were transported to the site for assembly. Finally, the architecture was successfully completed. The whole construction process is full of unknown and uncertainty. To a certain extent, we gave up the overall control of architectural form. Instead, we let our hands to think and allow the design to grow with the flow. With the guidance of perceptual experience and adhoc judgement, we gradually refined the design to a more mature scheme. The architecture with such design and construction process cannot be replicated or replaced, which endows the space with unique values of emotions and strength. In a seaside resort community like Aranya away from the noise of the cities, people need places to rest their bodies and spirits. The sensual and perceptual space we’ve created with our intuition not just provides an environment close to nature, but also inspires a state of mind of returning to nature. It encourages people to put away the burden of urban life to get relaxation and freedom of minds. 5/ look forward Since the beginning of the 20th century, the essence of modernism architecture is the supremacy of functionalism. Rational judgement and logical thinking are the core of modernism design. Nowadays, the process of space virtualization is constantly undermining functionalism. Meanwhile, the development of big data and artificial intelligence has gradually weakened the values of designers’ rational thinking. We believe that in the future, the value of spatial design is more about perception, experience and ideal, and it should embrace a certain amount of contingency. The design for Zolaism reveals both the relativity and integration of human and nature. The architectural space has become a spiritual habitat.

Credits

 Qinhuangdao
 Zolaism
 05/2021
 217
 248000
 Shuhei Aoyama, Yoko Fujii
 Lingzi Liu, Jiaxi Li, Ziwei Zhou
 Eiichi Kano

Curriculum

Founded in 2014, B.L.U.E. Architecture Studio was established in Beijing by Japanese architects Shuhei Aoyama and Yoko Fujii. It is an international architecture studio full of youthfulness and vitality oriented towards architecture and architectural interior design. B.L.U.E. is the abbreviation of Beijing Laboratory for Urban Environment, and it is also the core design philosophy of the studio. Focusing on the intense collision of rich history and vanward thought of Beijing, B.L.U.E. Architecture Studio is working on the design practices of architecture, interior design, product design, and art. In other to archive the research on urban physics, society, culture and environment, thus seek to create a design platform that truly connects the urban environments.

https://www.b-l-u-e.net

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Shortlisted #Cina  #Grc  #Struttura in pietra  #Cemento  #Qinhuangdao  #Café  #B.L.U.E. Architecture Studio 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054