Yunchao Xu/Atelier Apeiron/SZAD - Lotus Terrace Kindergarten, a magic cube for children
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Education
  4. Lotus Terrace Kindergarten, a magic cube for children

Lotus Terrace Kindergarten, a magic cube for children

Yunchao Xu/Atelier Apeiron/SZAD

Education  /  Completed
Yunchao Xu/Atelier Apeiron/SZAD

Shenzhen is facing one of the most severe land use shortage in China. In the next five years, Shenzhen has only 224.64 sq.km. land area available for new development – which is less than 10% of total municipal land area; in addition, only 1% of the available land is dedicated for educational purposes. Meanwhile, with the introduction of two-child policy, Shenzhen maintain the highest population density and youth population nationwide. The high demand for school enrollments requires kindergarten to give weight to classroom quantity, and playground space is seemingly less important today. As we are commissioned to design the Shenzhen Lotus Kindergarten, we cannot stop reflecting upon what a good environment for children should be – and as far as we are concerned, with the premise to meet the institutional demands, “enough playground” is still being the most important factor for kindergarten design. The site is located on an irregular plot in Lotus Village, facing the main road in the east and surrounded by high-dense residential buildings on the other three sides. For a kindergarten of 12 classes, the site is too tight to accommodate a playground with 200-meter runway. First, we transformed the entire site plan into a three-dimensional grid of 12m×12m×3m by the size of a standard classroom. Then, according to the calculation of daylight analysis of the surrounding residential buildings, the terraces are set back from south to north to create a series of semi-outdoor playgrounds. This layout not only minimizes the mutual interference between the city and the campus, but also maximizes the total area of playgrounds. On the same level every terrace and indoor corridor are continuous as a dynamic loop trail surrounding the classrooms. The main building consists of classroom units on the south side and service units on the north side. In the middle is a visually transparent multifunctional public space, as the main street of the community. On the ground floor, the central gallery, concert hall, 30-meter running track, and 25-meter water tank with sandpit are connected into an open teaching space of Art, Music, PE and Handcraft classes. The central hall on the second and third floors is a flowing space full of sunlight and natural wind. There are four view frame spaces facing the surrounding green landscape, which serve as the extension space of classrooms. It is very interesting that teachers and students seem to spend more time in these spaces, running, chasing, singing, and playing games. In this sense, classrooms, corridors, terraces, halls and many spaces without a name together generate a magic cube of space for children.

Credits

 Shenzhen
 China
 Lotus Kindergarten
 01/2022
 4650 mq
 Yunchao Xu
 Hongrui Liu, Jiachuan Qi, Jianxuan Chen, Yang Shi, Kan Gao, Shengjie Zhang, Yuteng Lin,
 Shengliang Su

Curriculum

ATELIER APEIRON was founded by Yunchao Xu in Shenzhen of China, which is a creative and adventurous team of researchers, explorers and architects across different disciplines to practice urban design, landscape design, architectural design, and interior design. We use the ancient word APEIRON as our design philosophy and methodology, which leads us to the endless thinking, research and practice towards the origin of architecture. We take each project as an adventure on social operation rules, a re-link to the nature, and a reveal to the human life. We have accomplished a series of beautiful and innovative works in many cities of China, and all of them are running well, profoundly impacting and improving everyday life on the site. We think about our role and what we leave behind. With our feet on the ground and an open view to a sustainable future.

https://architizer.com/project...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Cina  #Edificio scolastico  #Shenzhen  #Struttura in lamiera forata  #Lamina di metallo  #Yunchao Xu/Atelier Apeiron/SZAD 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054