Studio Capitanio Architetti, OSA architettura e paesaggio - Redevelopment of the Piazza degli Alpini, a new sense of belonging to Bergamo
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Public Space
  4. Redevelopment of the Piazza degli Alpini, a new sense of belonging to Bergamo

Redevelopment of the Piazza degli Alpini, a new sense of belonging to Bergamo

Studio Capitanio Architetti, OSA architettura e paesaggio

Public Space  /  Completed
Studio Capitanio Architetti, OSA architettura e paesaggio

This limited budget project recovered the collective dimension of the largest open space in the city mitigating the long standing social issues that affected this central area, which was frequented by individuals at the margin of society and indifferent passers-by hurrying along.
The square is barycentric between the 1900s central system by Piacentini and the wide expansion of Porta Sud. It is positioned along the historic avenue originally known as Viale Ferdinandeo, enriched by majestic trees and the monument to the Alpini (Alpine Corps), created in the 1960s, designed by Architect Gambirasio.
The new square is imagined as a wide, freely accessible expanse able to re-establish for this space a new sense of belonging to the city. Open spaces and safe, free views that allow the enactment of new collective urban behaviours such as events, open-air cinemas, temporary displays and local markets. The global view of the square invites the interest of the passers-by, it increases comfort, security and control.
To direct visitors towards the centre of the square rather than the margins, the difference in levels towards the sides of the square is overcome using a careful compositional arrangement that creates a ramp and stairs. These architectural elements qualify the space recalling the diagonal generated by the original course of two canals now interred, Roggia Nuova and Roggia Morlana.
The flow of pedestrian traffic, generated in the main by a number of nearby schools and the railway station, took a central role in the regeneration of the space and were investigated to invite constant movement across the square throughout the day, including access to users with a disability.
Paving is defined as an urban carpet, a Terre minéral, enhanced by alternating sections in polished and exposed concrete, that highlights the aggregates from local gravel quarries in the Orobic region. The "brutal" character of the material is accompanied by the fine geometrical design of the paving interspersed with metal joints and linear fissures for the collection of rainwater.
The trees are directors, custodians and great actors in the square. The vegetation, ancient and luxuriant, is defined by century-old trees, imposing specimens that go back to the 1920s. Among them several Ginko Biloba stand out, living fossils that find their origin in the Permian period, approximately 250 million years ago. Their beautiful bilobed leaves paint autumn days and, once fallen, the pavement with their intense yellow.
To showcase the great and prized historic trees, some younger specimens were moved to other parks in the city. At ground level, the trees define circular flower beds describing the projections of their crowns. These are at times embraced by original-design benches made to be shared.

Piazza Alpini finds its origin in the early 1900s as part of the development of the modern centre along the 19th-century Viale Ferdinandeo that defines the central axis of the expansion of the city. The square interfaces with a prestigious architectural context, where Vittorio Emanuele II school building and the palazzo now housing L'Eco di Bergamo newspaper stand out, both noted for their historical and architectural relevance. The southern perimeter is formed by the more recent building housing Urban Center, headquarter of Bergamo Scienza, and the bus station, which is the access to the intermodal connection hub serving the valleys in the Orobic region and the airport.
The project, developed and completed over the period of two years, was shaped by a cooperative reflection involving all the main stakeholders, such as Distretto unico del Commercio (local urban enterprise organisation), Confesercenti (national enterprise association), schools, Associazione Bergamo Scienze (scientific information centre), Legambiente (environmental protection association), Italia Nostra (arts and environment protection association) and local residents associations.
"The analysis of location and use within this project have led to envisage the new Piazza Alpini as architecture that does not instruct a behaviour but one that enables the citizens to interact with it in unpredictable ways in constant evolution to maintain a collective dimension, to meet and socialise." Remo Capitanio.

Credits

 Bergamo
 Comune di Bergamo
 06/2020
 13.000
 1400000
 Remo Capitanio – Studio Capitanio Architetti, Massimo Acito – OSA architettura e paesaggio, Luca Catalano – OSA architettura e paesaggio
 Martina Brambati, Ilaria Ambrosini Giacomo Gasbarri, Valentina Peluso, Sergio Moro
 Zoldan Costruzioni Generali
 Mep: Enrico Zambonelli, MCZ ingeneriasrl Loris Doneda - Lighting consultant: Mario Morosini, Telmotor
 Concrete pavements: Lythospav, Orobica inerti srl - Concrete precastslab: Cementisti Bergamo - Fountain: Carrara Irrigazione - Lighting: EWO, Enensosrl - Green works: Florovivaistica Picinali
 Stefano Tacchinardi

Curriculum

Based in Bergamo, Studio Capitanio Architetti deals mainly with urban architecture and design at all levels, investigating languages and methodologies in search of the quality of contemporary living spaces. Always alert to the changes in the local community and environment, this studio demonstrates a strong, sensitive awareness of the context, functionality and compositional philosophy.

Attention to the environmental, social and construction dimensions is embedded in the studio’s activities through a planned process of design and construction control.
The project design is entrusted to the use of few, selected materials, clean lines and local references in the quest for quality, timeless architecture.

https://www.capitanioarchitett...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Italia  #Bergamo  #Spazio pubblico  #Paesaggio  #Studio Capitanio Architetti, OSA architettura e paesaggio 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054