Wall Corporation/Selim Senin - Business and Life Center, a courtyard which defines a semi-open space for 15 shop units
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Mixed Use
  4. Business and Life Center, a courtyard which defines a semi-open space for 15 shop units

Business and Life Center, a courtyard which defines a semi-open space for 15 shop units

Wall Corporation/Selim Senin

Mixed Use / Future
Wall Corporation/Selim Senin

The building was not designed as a closed box building where you can only use the commercial spaces while inside the building. The 15 shop units in the program were separated from the building and designed around a courtyard with orientations in different directions. The office building and other course programs are handled as a separate building from these shop units, as a mass that covers the shop units as a roof. Shop units in different directions offer different and interesting perspectives for people walking on the street. There are stairs leading down to the courtyard at a low level between the shop units and the viewpoints facing this courtyard. Instead of an ordinary, single-block mass of shops that have the effect of a closed wall, the commercial units, which are made in pieces, define a new texture in the city. This texture is not a big block, but has an architecture approaching the human scale with its fragmented structure.

This courtyard, which defines a semi-open space, will create a new urban reroute where users in the vicinity can come and go.
The office floor creates a semi-open space underneath, covering the lower shops and courtyards, and enhancing the perception of space. The steel columns that add aesthetic value to the building with different openings carrying office floors rise on the basement floor curtain wall.


Vehicles for underground parking Muammer Aksoy will be able to access the building through this street with the incoming traffic. The space under the office block is accessible from 3 directions. While the city is inhabited, 15 shops refer to this urban lifestyle as it develops, such as regular irregularity in the irregularity of streets that are formed in different directions rather than a regular girdal geometry.
The fire escape stairway, which must be located at the end of the office block due to the fire distance, is hung with the cables towards the courtyard and opens out through the corner shop. In this way, it is thought to add charm to the structure in an artistic aesthetic that adds value to the space.
When the floors of the classical building were placed on top of each other and a shopping arcade was built, the shops formed their own language with a different geometry, and this moving language at the bottom made a contrast with the monolithic structure of the office block. In this way, the uniformity of the office block enhances the emphasis of the moving station geometry beneath it.
The conference room is located on the floor below the courtyard. The courses were arranged as two floors with common spaces for stairs and elevator units to provide access to the office block.

Credits

 Amasya
 Merzifon Belediyesi
 11/2017
 9'243
  1'848'600
 Selim Senin
 Selim Senin

Curriculum

Kigali and Istanbul based architecture office WALL Corporation was founded by architect Selim Senin in 2010 at Istanbul first. Senin has established Wall corporation in Kigali in 2017 too.He continues to work on various projects in Turkey and Rwanda based in Istanbul and Kigali. WALL Corporation is the architectural design company which has received more than 40 international architectural design awards from Italy, UK, Russia, India around the world. WALL is a company that can design buildings in any function regardless of scale and structure typology.Besides the design of the building, it contains all the engineering disciplines required for the construction of the building.WALL designs the building to be built, from the master plan decisions to the details of the manufacturing to be made on site.

https://www.wall-corp.com/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto

Tag
#Finalist #Calcestruzzo armato  #Complesso misto  #Uffici  #Rivestimento in maglia di acciaio  #Struttura in calcestruzzo armato  #Acciaio inossidabile  #Atelier  #Pavimentazione in acciaio  #Wall Corporation/Selim Senin  #Türkiye  #Amasya 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054