CHEN CHIEN I/Chen Mu Kai /Lin Chiu/Lai Ya Yu/Chu Chieh Hsin/Chen Chao Han - The Floating Corridor, a layout with high-performance
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Interior
  4. The Floating Corridor, a layout with high-performance

The Floating Corridor, a layout with high-performance

CHEN CHIEN I/Chen Mu Kai /Lin Chiu/Lai Ya Yu/Chu Chieh Hsin/Chen Chao Han

Interior  /  Completed
CHEN CHIEN I/Chen Mu Kai /Lin Chiu/Lai Ya Yu/Chu Chieh Hsin/Chen Chao Han

There’s no need to construct with complicated symbols and stacks of materials, the floating corridor can still dreamily express its simple and elegant texture, which can clearly show the restrained structure of the space.

In order to emphasize the layout of high-performance storage capacity, an attempt was made to form a floating array of colonnades for the storage cabinets. The main reason is that the space is on a low floor, and the angle of sunlight entering the house is quite small.

The gaps of the array colonnades do not hinder the penetration of light, and the light from the sunlight reflected by the floor extends on the ground without obstruction, forming a gradual light fade. Without blocky shadows and its separation, the floor has a wider sense of depth and width.

The black frame connected under the floating array has the penetrability of the direction and angle, and it defines the broad visual extension of the floor. It is also the light barrier of the array which forms the lamp post. All the intentions are maintaining the plain white broadness from day to night, while removing shadows from the floor.

The matte plain white stone has a light texture which will not block the ripple of the texture extension due to the refraction of the bright surface. The consistent material uses special-shaped processing and the stacking of thickness, front and back, and high and low volumes, forms into a refracting plate for spatial sound. Voices from different dimensions are also soft, and the light gray shadow outlines every detail of the sculpture. Although the porch ceiling is three-dimensional and lightweight, which is light as floating clouds, the overlapping image frame extends like a corridor of time, real but illusory.

The introduction of light, through the control of environmental physics, also drives in the flow of natural wind. The environment doesn’t need to rely on mechanical balance. The temperature and humidity and the appropriateness of the light source are necessary conditions for a comfortable space.

With the texture and interface of the materials, the lights and shadows, which were made by the light that shined into the room, were not flat. They were real and unreal, deep and shallow, strong and weak, bumpy with rhythm, and the patterns reflected on the ground were like dancers joyfully dancing on a layered and diverse stage.

“Its solid truth seems change to undergo; Its largest square doth yet no corner show, the conception has evolved in the value of this residence.” - Chapter 41 of Laozi's "Tao De Jing".

Credits

 Taichung City
 01/2021
 331.3
 7300000
 CHEN CHIEN I
 SOHO Interior Design CO. LTD
 Ethan Lee

Curriculum

2017 Italy A’ Design Award Hezuo Street Wang Mansion won the silver award
2017 U.S. IDA International Design Cooperation Street King Mansion won the architectural masterpiece
The 2017 Sydney Design Award Cooperative Street King Mansion won the International Architecture Gold Award

2020 Italy A’Design Design Award Sky Tree River Mansion won the award
2020 American MUSE Design Award’20 Sky Tree River Mansion won the Gold Award
2020 Korea K-DESIGN AWARD’20 Sky Tree River Mansion won the award
2020 British DEZEEN Awards Sky Tree River Mansion is the winner of the public vote

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Acciaio zincato  #Legno  #Vetro  #Residenza  #Struttura in vetro  #Ardesia  #Marmo  #Acciaio inossidabile  #Struttura in legno e metallo  #Facciata in legno  #Taichung City  #Software  #Taiwan (R.O.C.)  #CHEN CHIEN I/Chen Mu Kai /Lin Chiu/Lai Ya Yu/Chu Chieh Hsin/Chen Chao Han 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054